– Även om inget definitivt beslut tas nu så känner vi att det är viktigt att vi höjer vår röst. Vi behöver varenda människa, säger Tobias Elf Svensson, företagsrådgivare inom kompetensförsörjning på Byggföretagen.
Det var i förrförra veckan som kommunens gymnasieutredare presenterade sitt förslag på hur gymnasieskolan i Eskilstuna ska sluta blöda pengar. Bland annat föreslog man att fyra inriktningar läggs ner, däribland mark och anläggning på Rekarnegymnasiets bygg- och anläggningsprogram.
På torsdagen fattade gymnasienämnden beslut om att förslaget ska utredas vidare. Ett definitivt besked om gymnasieskolans nya organisation väntas först i november.
Men planerna har redan väckt oro i byggbranschen. Inför nämndens möte skickade arbetsgivarorganisationen Byggföretagen ett brev till politikerna där de uttryckte sina farhågor och kallade nedläggningshotet för beklämmande.
– Rekarnegymnasiet är ju den enda skolan som utbildar inom mark och anläggning. Skulle man lägga ner den så finns det ingen sådan inriktning kvar i hela Sörmland, säger Tobias Elf Svensson.
Enligt kommunens utredare har för få ungdomar sökt de utpekade inriktningarna, samtidigt beskrivs de som kostnadsdrivande. Under senaste läsåret gick endast tre ungdomar på mark- och anläggningsinriktningen. En avveckling av inriktningen väntas spara runt en halv miljon kronor.
Är det verkligen rimligt att kommunen ska bedriva en inriktning med bara tre elever?
– Vi måste så klart jobba tillsammans för att få fler att vilja välja den här inriktningen framöver. Men de elever som gör det kommer sedan komma ut direkt i jobb. Till skillnad från andra program som kräver vidare utbildning kommer ungdomarna att kunna bidra med skattepengar till kommunen på en gång, säger Tobias Elf Svensson.
Han berättar vidare att skolans samarbetsföretag just nu skriker efter arbetskraft. Och enligt siffror från Mälarrådet presenterade i samarbete med Byggföretagen sticker Sörmland ut i statistiken jämfört med andra närliggande regioner då 30 procent av anläggningsarbetarna idag är över 55 år.
– Det är höga pensionsavgångar inom den här yrkesgruppen. Utöver att det generellt sett alltid är mycket mark- och anläggningsarbeten har vi stora projekt just nu i regionen, som Ostlänken och även i Oxelösund där SSAB har stora satsningar på gång, där det kommer behövas jättemycket arbetskraft.
Vad ser ni för konsekvenser av en eventuell nedläggning?
– Lägger de ner får vi ännu färre till branschen, vilket skulle försvåra för våra medlemmar att anlita personal som kan genomföra jobb framöver.
Muhammed Tahsin (M), gymnasienämndens ordförande, sade inför nämndmötet att inga beslut ännu är definitivt fattade.
– I utredningen har ett antal förslag lagts fram för att få gymnasieskolans ekonomi i balans. Nu ska nämnden bestämma ifall man ska följa utredarnas rekommendationer. I så fall får förvaltningen i uppgift att göra risk- och konsekvensbedömningar under hösten och sedan får vi se var det landar. Men om man tittar på statistiken så har antalet ansökningar och inskrivna på den här inriktningen varit väldigt få. Och det finns en oro kring det också.
En eventuell nedläggning av inriktningar är aktuell tidigast läsåret 2024-2025.