– Vi är inte i en kris, men vi har ett svårt läge, sade kommunalrådet Mikael Edlund (S) i december, då det framkommit att 700 platser gapade tomma på gymnasieskolan i Eskilstuna.
Under våren har en politisk styrgrupp och konsultfirman Esolution haft i uppgift att ta fram förslag på en mer hållbar organisation.
Nu har förslaget landat på gymnasienämndens bord. Totalt väntas det spara mellan 6 och 8,5 miljoner kronor åt kommunen.
Bland annat föreslås tre programinriktningar med få elever läggas ner:
- Mark och anläggning på bygg- och anläggningsprogrammet på Rekarnegymnasiet
- Dans på estetiska programmet på St Eskils
- Karosseri och lackering på fordons- och transportprogrammet på Rekarnegymnasiet
Dessutom vill utredarna att bageriinriktningen på restaurang- och livsmedelsprogrammet på Rinman övergår till att drivas i lärlingsform. Annars förslås även den läggas ner.
Vidare vill man sammanföra utbildningarna språkintroduktion och individuellt alternativ på St Eskils.
– De här förändringarna kommer påverka våra lärare. Sedan får vi se vad det innebär i praktiken när vi samverkat klart och gjort riskbedömningar kring förslagen, säger Muhamed Tahsin (M), gymnasienämndens ordförande.
Stora pengar hoppas kommunen kunna spara på bättre samarbete mellan skolorna, så kallad samarbetskultur. Men också genom mer samverkan med vuxenutbildningen om personal och lokaler.
– Vi hyr redan i dag ut en del av Zetterbergsgymnasiet till vuxenutbildningen. Det innebär att vi stänger av en del av skolan med egen ingång som de använder, något som blev klart under våren, berättar gymnasiechef Monica Widelund.
Mikael Edlund (S) som lett den politiska styrgruppen är mycket nöjd med förslagen.
Idag pratar ni ingenting om de 700 tomma platserna?
– Nej, för då har du bara tagit elever och delat med antal kvadratmeter.
Men någonting säger det väl om ett hålrum i organisationen?
– Ta då till exempel estetiska med inriktning dans som har två elever. Där kan du prata om ett hålrum om du räknar på det sättet. Det har aldrig varit 700 tomma platser. En halvering vore mer rimligt att säga. Så säg att vi har utrymme för 300-350 elever till.
Utredningen väntas godkännas på gymnasienämnden den 15 juni. Därefter ska förslagen beredas ytterligare för beslut i november. En eventuell nedläggning av inriktningar är aktuell tidigast läsåret 2024-2025.