Årbybröderna antagna till varsitt universitet i USA

En vill lösa samhällsproblem, den andre rädda liv. Bröderna Muhib och Muataz Lafta startade med höga ambitioner i livet redan på Årbyskolan och nu, som jurist och läkare, har de samtidigt bjudits in till varsitt anrikt universitet i USA: "Vi vill göra skillnad, hjälpa andra och ge tillbaka för allt vi fått av Sverige."

De är lika normalbegåvade som de flesta andra människor, förklarar Muhib och Muataz Lafta, och menar att alla kan nå sina mål, fixa bra betyg och välja sitt drömyrke. Det gller bara att hitta sitt stora intresse i livet och sen göra jobbet. Bröderna rekommenderar samtidigt dagens unga studenter att vidga sina vyer och göra mer än att bara plugga vidare.

De är lika normalbegåvade som de flesta andra människor, förklarar Muhib och Muataz Lafta, och menar att alla kan nå sina mål, fixa bra betyg och välja sitt drömyrke. Det gller bara att hitta sitt stora intresse i livet och sen göra jobbet. Bröderna rekommenderar samtidigt dagens unga studenter att vidga sina vyer och göra mer än att bara plugga vidare.

Foto: Anne-Lie Andersson

Eskilstuna2024-05-21 06:54

2017 tog storebror Muataz Lafta, i dag 25 år, studenten från naturvetenskapliga programmet på Rinmangymnasiet, med högsta möjliga betyg och med siktet inställt på läkarlinjen i Uppsala.

Sex år tidigare hade familjen Lafta kommit till Sverige efter att ha tvingats fly hemmet i Bagdad, Irak. Muataz var tolv år när han och hans tre yngre syskon anlände med föräldrarna till Eskilstuna. Bara några månader senare, efter intensivstudier i svenska och en tid i internationell klass började han i en vanlig klass på Årbyskolan, och hann med tre terminers högstadium innan det var dags för gymnasiet.

undefined
Muataz Lafta är den första generationen läkare i sin släkt. I Uppsala är han en av få AT-läkare som samtidigt forskar - och undervisar studenter. "Bara fantasin sätter gränserna för hur långt du kan nå. Själv är jag tävlingsinriktad och ska bli den bästa neurokirurgen. På vägen vill jag hjälpa både patienter och blivande läkare." Förutom USA-äventyret väntar konferenser och kurser i flera länder på honom under året.

I dag kombinerar han sin AT-tjänst på Akademiska sjukhuset med såväl forskning som undervisning av läkarstudenter. Muataz är på god väg mot att bli en av Sveriges yngsta"dubbeldoktorer"; legitimerad läkare som disputerat med sin forskning. Och han har ett stort ideellt engagemang i Uppsala, har startat flera föreningar. Under studieåren fick han ta emot fina utmärkelser, bland annat "Årets Uppsalastudent" -21.

– Mitt mål är att bli en ledande neurokirurg. Jag har alltid fascinerats av hjärnan.

Muhib Lafta, 23, gick också han gymnasiet på Rinman och flyttade till Uppsala direkt efter studenten, för juridikstudier. De är nu klara, och längs vägen har han upptäckt vad han verkligen brinner för; att starta och driva projekt. Just nu jobbar Muhib på en investmentfirma i Stockholm.

undefined
Entreprenören Muhib Lafta, 23, brinner för att driva projekt, identifiera samhällsproblem och hitta lösningar. "Man behöver inte gå den spikraka vägen mot sitt mål utan ta sig tid att våga testa något nytt längs vägen. Kanske för att upptäcka ett ännu större intresse, som jag gjorde under juridikstudierna."

Under universitetstiden drev han bland annat Juridicas, som hjälpte studenter hitta jobb under studietiden och efter. I Happy Life tog han fasta på ett av de stora samhällsproblemen; ensamma äldre, och kopplade i ett antal universitetsstäder ihop studenter med gamla, som ett komplement till hemtjänsten.

– Jag är jurist på pappret och entreprenör i hjärtat, ler han. Jag tycker om att identifiera problem och erbjuda samhället en lösning.

Nu är bröderna på väg till USA, men till varsin kust. Medan Muataz antagits till en två veckor lång praktik på Harvard Medical i Boston, ska Muhib delta i ett ettårigt entreprenörsprogram, Stanford Ignite, i Silicon Valley, San Francisco. 

– Programmet är en kompakt och intensiv utbildning i hur man bygger en idé till preciserat förslag att lägga i kundens händer. Undervisningen sker både digitalt och via fysisk närvaro, vilket är bra. Då kan jag fortsätta ha min bas i Stockholm, och att jobba under studierna kommer att hjälpa mig med tidsskillnaden, ler han.

Han hade inte höga förhoppningar om att bli antagen, i konkurrens med Stanfordeliten och internationella sökande. Men Muhib en av 55 antagna bland 1 700 sökande från hela världen.

– Jag har inte hunnit smälta det här än riktigt, men det ska bli väldigt kul och något jag kommer bära med mig hela livet. En sån här utbildning väger tungt i alla sammanhang. Bara att få spendera tid i den här miljön och träffa coola personer att inspireras, lära mig av och bygga nätverk med blir väldigt värdefullt. Målet är att starta nya projekt av det jag lär mig.

undefined
Bröderna Muataz och Muhib Lafta från Eskilstuna har antagits till praktikveckor bland neurokirurger på Harvard i Boston respektive ett års entreprenörsprogram på Stanford university. Sin bas kommer de sen oavsett att alltid ha här hemma i Sverige, även om de ser fram emot framtida samarbeten med kollegor internationellt.

Muhibs utbildning börjar i juni och han räknar med att spendera en månad där initialt. Ungefär samtidigt som han åker hem första gången drar brorsan till Boston på den amerikanska östkusten för ett "research and clinical internship".

– Jag ser fram emot att få jobba med kollegor, forskare och neurokirurger – superhäftigt! Jag avslutar med två veckor i New York, där världens högst rankade neorokirurgiska center finns, för en massa inspiration. Sen måste jag hem till mitt schema.

Hårt arbete, planering, många ansökningar och bra finansieringslösningar har gjort det här möjligt, förklarar bröderna, som längtar ut i världen efter mer kunskap. De kommer säkert båda att i perioder arbeta internationellt. Men, hemmabasen kommer för alltid att vara Eskilstuna, Stockholm och Uppsala.

– Vi är så stolta och tacksamma för att få leva i Sverige. Här har vi vår familj, och här vill vi fortsätta ha vår bas, och ge tillbaka för allt vi fått.

Bröderna påstår att de är lika normalbegåvade som de flesta andra människor, och menar att alla kan nå sina mål, fixa bra betyg och välja sitt drömyrke med hjälp av hårt arbete. De rekommenderar samtidigt dagens unga studenter att vidga sina vyer och göra mer än att bara plugga vidare.

undefined
Tillbaka där allt en gång började. Den ena brodern vill lösa samhällsproblem, den andra rädda liv. Nu har Muhib och Moataz kommit en bra bit på vägen mot sina mål, och nu väntar snart spännande äventyr på två av USA:s mest ansedda universitet.

– Man behöver inte gå den spikraka vägen mot sitt mål utan ta sig tid att våga testa något nytt längs vägen. Kanske för att upptäcka ett ännu större intresse, som jag gjorde under juridikstudierna. Skaffa dig en bred livserfarenhet och soft skills – mjuka värden – som du aldrig får i skolbänken. Vill du ta dig långt i yrkeslivet är det bra att sticka ut på ett eller annat sätt, och du behöver faktiskt inte vara den största talangen själv. Länka ihop dig och jobba med dem, säger Muhib Lafta.

Storebror håller med. Hans kall är detsamma i dag som när han var barn och ville bota sin pappas cancer. Pappan gick bort bara några månader innan Muataz tog studenten.

– Men jag vill göra mer än att bara jobba kliniskt med patienter. Jag blev antagen doktorand och forskar under utbildningen, och jag passar dessutom på att utöva ett annat yrke som alltid tilltalat mig; lärare. Finns en vilja finns alltid en väg för det man vill göra, om man lägger ner det arbete och den energi som krävs. Hårt arbete har oförtjänt dåligt rykte bland unga i dag. Hitta ditt intresse, ta reda på vad du verkligen vill men var flexibel och nyfiken längs vägen. Tiden är din viktigaste resurs, säger Muataz Lafta.

Bröderna konstaterar att de båda gått sina egna vägar så här långt.

– Tänker man som alla andra blir man som alla andra. Man får hitta sitt eget sätt, det finns inga rätt eller fel.

undefined
Årbyskolans lärare Agneta Metander och lillebror Mohaimen, som går på skolans högstadium, överraskas när Muhib och Muataz plötsligt dyker upp i sina gamla korridorer. "Det här var min bästa lärare, säger Muataz och kramas om av Agneta. Hon minns en liten kille som visste vad han ville redan när han kom till skolan på vårterminen i åttan.

Innan Muataz och Muhib lämnar Eskilstuna för den här gången passar de på att besöka korridorerna där deras respektive resa en gång började, och tidningen hänger på när Muataz överraskar en av sina lärare på Årbyskolan.

– Muataz, du är vårt ljus! Vi pratar alltid om dig! SO-läraren Agneta Metander får en lång kram av sin gamla elev, och ger en lika lång tillbaka. 

– Han skrev ju bättre svenska än många infödda elever, berättar hon, med inte så lite stolthet i rösten.

– Tack för fint stöd och en bra grund. 'Jag vet inte vad det kommer bli av dig, men du blir med all säkerhet nåt stort', sa du när jag gick ut nian. Jag är en bit på väg nu, Agneta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!