Äldreboendets personal förbjuds bistå på toaletten

I Spångagårdens nybyggda badrum får inte personalen utföra vissa arbetsmoment. Det är för trångt. Lika trångt som förra gången Arbetsmiljöverket var där och ställde krav. "Jag har aldrig varit med om något liknande", säger inspektör Jan Henriksson.

Att kommunen flyttat ut tvättmaskinerna till lägenheternas pentrydel och bytt till rörliga handfat, samt låter personalen utföra vissa arbetsmoment utanför badrummen i stället för i, det hjälper inte konstaterar Arbetsmiljöverket. Trotsar kommunen myndighetens förbud.

Att kommunen flyttat ut tvättmaskinerna till lägenheternas pentrydel och bytt till rörliga handfat, samt låter personalen utföra vissa arbetsmoment utanför badrummen i stället för i, det hjälper inte konstaterar Arbetsmiljöverket. Trotsar kommunen myndighetens förbud.

Foto: Sofia Lindgren Nolan/Arbetsmiljöverket

Eskilstuna2022-06-17 09:20

Redan i januari i år övervägde Arbetsmiljöverket att förbjuda vissa arbetsuppgifter i de helt nybyggda badrummen på Spångagården i Torshälla. Badrummen i etapp två av det stora om- och tillbyggnadsarbetet på äldreboendet visade sig ha byggts med exakt lika trånga arbetsutrymmen som i första.

Då, 2019 innan någon ens flyttat in, kallades Arbetsmiljöverket dit för att inspektera de trånga badrummen. Enligt bekymrad personal och skyddsombud var detta en allt annat än en god arbetsmiljö. Arbetsmiljöverket höll med, kraven på minimimått för arbete runt toalettstol, handfat och dusch uppfylldes inte, och kommunen la till 18 miljoner till ursprungsbudgeten på närmare 190 miljoner kronor för justeringar i återstående byggetapper.

I år bodde redan brukare i den andra etappens lägenheter när myndigheten kom på inspektion – och fann precis samma underdimensionerade arbetsutrymmen. Kommunen fick till 31 maj på sig att uppfylla ställda villkor. I mitten på mars beslutade Arbetsmiljöverket att ett förbud mot arbetsmoment runt toalettstolarna samt med patient på duschvagn skulle införas efter tidsfristens utgång – om inte påtalade brister åtgärdats. Riskerna för arbetsskador bedömdes hög.

Förra veckan var arbetsmiljöinspektör Jan Henriksson tillbaka, bara för att konstatera att det från den 1 juni råder förbud mot dessa arbetsmoment i badrummen.

– Kommunen har inte åtgärdat problemen utan har i stället valt att ändra arbetsrutiner och utföra vissa moment utanför badrummen. Men det hjälper ju inte. Badrum är generellt trånga arbetsutrymmen, och enligt våra regler ska det finnas minst 0,8 meter för fritt arbetsutrymme exempelvis på båda sidor om en duschvagn och en meter på var sida toalettstolen. På några ställen finns här betydligt mindre plats att röra sig på samtidigt som vissa boende har rullstol och andra hjälpmedel som behöver få plats. Det finns en vetenskaplig studie som förordar 1,20 runt toastolar.

– Boverkets regler och minimimått finns där för dig som i rullstol ska klara av att göra det du ska i badrummet. Utöver det måste också personalen ha arbetsyta att röra sig på. De ska inte behöva kliva över toaletten för att komma runt. Det är tråkigt att det inte finns bättre kunskaper om personalens arbetsutrymmen.

Där de första badrummen fick flyttbar utrustning på skenor som en lösning är allt i andra etappens badrum väggfast. Jan Henriksson förstår inte hur det kunde bli så fel. Han påminner om att liknande problem inträffade på gamla Trumslagargården, där Arbetsmiljöverket uppmärksammades på bristande arbetsutrymmen och där vissa arbetsmoment förbjöds eftersom kommunen valde att inte bygga om.

– Man måste undra hur kommunikationen går i kommunen. Det finns rutiner och krav att följa när byggnationer planeras och projekteras, det finns extern expertis att ta in. Och framför allt bör man låta den personal som ska jobba i byggnaderna ta del av planeringen och säga sitt kring riskbedömningar. Här har man varken lyssnat på personal eller skyddsombud, utan går och gör precis samma fel två gånger när helt nya lokaler byggs. Det är anmärkningsvärt.

Att utföra vissa arbetsmoment, som att flytta över den boende från rullstol till en hygienstol på hjul, utanför badrummet skapar andra arbetsmiljöproblem, säger han.

– Det här blir konsekvensen av att man inte byggt tillräckligt stort från början. De kommer undan vissa risker, men lägenheterna är inte speciellt stora. Personalen tvingas i stället flytta, skjuta och dra undan möbler och saker varje gång för att få plats.

Hur han ska gå vidare med ärendet vet inte Jan Henriksson i dag.

– Jag behöver prata med min chef och vår jurist om hur vi ska göra. Jag har aldrig varit med om något liknande och vi tycker det är bekymmersamt att de bara flyttar ut vissa arbetsrutiner i stället för att lösa utrymmesbristen. Ska de boende i Eskilstuna kommuns lägenheter inte kunna göra det de ska på toaletten? Det blir oetiskt och ovärdigt.

Under tiden ligger ärendet hos förvaltningsrätten, dit Spångagårdens skyddsombud överklagat Arbetsmiljöverkets beslut som de anser inte är tillräckligt, utan förbudet borde omfatta även arbete i de trånga duschutrymmena.

Jan Henriksson har all förståelse för det.

– Vi håller med, men vi har inget lagstöd att gå vidare med där. Vi kan ju bara gå efter våra paragrafer och regler.

Vitet Eskilstuna kommun får betala om Arbetsmiljöverkets förbud trotsas är 500 000 kronor.

Bakgrund

Spångagården genomgår en om- och tillbyggnad i flera etapper sedan 2019. De två första etapperna är avslutade och de två sista blir klara i början av 2023. Fastigheten där Spångagården ligger ägs av Eskilstuna Kommunfastigheter, Kfast, som ansvarar för byggprojektet. Spångagården hyrs av vård- och omsorgsförvaltningen. Totalt 84 lägenheter byggs.

Tidningen har i flera omgångar skrivit om bristerna i badrummens utformning, som inte följer Arbetsmiljöverkets regler för en god arbetsmiljö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!