I november beviljade stadsbyggnadsnämnden det bygglov som Nescap ansökt om för att bygga 42 bostäder i form av radhus och parhus norr om Falkvägen i Borsökna. Politikerna i nämnden sade ja till bygglovet trots att tjänstemännen på förvaltningen ville avslå ansökan eftersom den tänkta bebyggelsen stred mot detaljplanen.
Enligt denna ska husen placeras fyra meter från gatan. Men i det bygglov som godkändes står husen sex-sju meter från gatan för att de blivande husägarnas bilar ska få plats framför bostadsentrén.
– Exploatören har meddelat att det blir lättare att sälja husen med deras förslag på parkeringslösning. Eftersom allt annat i ansökan stämmer enligt detaljplanen så gör vi bedömningen att det bara rör sig om en liten avvikelse, sa stadsbyggnadsnämndens ordförande Sarita Hotti (S) till tidningen då.
En privatperson i området överklagade beslutet till länsstyrelsen som i februari fattade beslut om att upphäva bygglovet. Enligt länsstyrelsen strider husens placering tydligt mot detaljplanens avståndsbestämmelser och utgör inte ”en sådan liten avvikelse som avses i Plan- och bygglagen”.
Dock kan bygglovet för en del av det tänkta exploateringsområdet ändå beviljas. Orsaken är att den fastighet (Borsökna 1:304) som bygglovsansökan gällde styckades av i ytterligare en fastighet (Borsökna 1:311). Och i det fallet anses inte personen som överklagat berörd eftersom den inte är direkt angränsande till dennes egna bostaden.
Länsstyrelsens beslut får direkta konsekvenser för exploatören Nescap. Bolagets övergripande plan är att bygga mellan 150 och 180 bostäder i området norr om Falkvägen. Den första etappen kommer nu bestå av 17 bostäder istället för de tänkta 42.
– Vi kommer att inleda markarbetena till sommaren och sedan börja bygga 17 bostäder i form av radhus och parhus på den fastighet där vi fått bygglov. Det är ju en speciell situation på marknaden nu och det säljs inte jättemycket nya bostäder. Men det är risk vi får ta. På den andra fastigheten får vi se hur vi gör. Vi har några olika strategier, men bostäder kommer det att bli även där framöver, säger Kent Eskilsson, affärsutvecklare på Nescap.
Att överklaga domen till Mark- och miljödomstolen har inte varit aktuellt enligt stadsbyggnadsnämndens ordförande Sarita Hotti.
– Nej det har vi inte övervägt. Däremot har jag samma uppfattning i sak som när beslutet fattades, att det rör sig om en mindre avvikelse, säger hon.