Cathrin Vinge är en av skolans två danslärare.
– Vi är jättefrustrerade och besvikna, säger hon.
S:t Eskils gymnasiums estetiska program med inriktning dans har legat i farozonen för nedläggning i över ett år. Nu har en oenig gymnasienämnd klubbat igenom beslutet.
Huvudskälet är enligt nämnden att utbildningen har för få elever.
– Vi har kämpat länge för att få möjlighet att marknadsföra inriktningen mycket bredare men har inte fått gehör. Vi hade det tufft under pandemin och när det sedan börjar snackas om att lägga ner är det klart att det inte är så många som vågar söka, konstaterar Cathrin Vinge.
Nämnden ser också en besparing i att S:t Eskils danslokaler inte längre behövs.
– Jag ser också att det är kris i den kommunala gymnasieskolans ekonomin men att lägga ner dansinriktningen löser inte den krisen. Det blir liksom löjliga summor i sammanhanget. Våra danssalar är hyfsat nyrenoverade och nu ska de inte användas. Vem ska hyra dem? Det är ju inte så att vi per automatik får in mer pengar bara för att vi lämnar salarna.
Ironiskt nog var det fler sökande än på länge till dansinriktningen inför kommande hösttermin. Sju blivande gymnasister antogs preliminärt innan programmet pausades av kommunen och eleverna fick beskedet att söka något annat. Inte heller förra läsåret togs det in några nya elever trots att det fanns sökande.
– Tyvärr fick vi inte starta och elever fick sina gymnasiedrömmar krossade.
Utbildningen, som är högskoleförberedande, är den enda i sitt slag i Sörmland och lockar även elever från andra kommuner. De elever som kommer utifrån får med sig sin skolpeng till Eskilstuna.
– Vi har ett gigantiskt upptagningsområde. Hela regionen och dessutom Södertälje. Ungefär hälften av eleverna kommer från kranskommunerna. De tillför pengar till Eskilstuna och borde vara högintressanta för kommunen när man planerar inriktningar i gymnasieutbudet.
Cathrin Vinge önskar att kommunen sett ett större värde i att samarbeta med andra aktörer.
– Det är så ologiskt att det inte finns någon samverkan. Vi har en extremt etablerad utbildning. Högskolorna i Stockholm och Göteborg har vädjat till Eskilstuna kommun att vi ska få vara kvar och starta en spetsutbildning med riksintag i Eskilstuna.
– Det är så synd, för det är en relevant utbildning i tiden som utvecklar förmågor som AI aldrig kan tävla mot oss i.