Som tidningen tidigare rapporterat föreslås flera gymnasieprogram på Eskilstunas kommunala gymnasier läggas ner av besparingsskäl. Under torsdagens sammanträde i gymnasienämnden klubbades förslaget igenom även om inte alla partier var överens.
De program som försvinner från och med höstterminen 2025 är estetiska programmet med inriktning dans och internationella samhällsprogrammet, "International social science", båda på S:t Eskils gymnasium. Även teknikprogrammet på Rekarnegymnasiet läggs ner men kommer att finnas på Rinmangymnasiet.
Både dansprogrammet på S:t Eskil och teknikprogrammet på Rekarne har redan satts på paus och har inte tagit in några nya elever till hösten som kommer. Till dansprogrammet hann emellertid sju elever bli preliminärt antagna på sitt förstahandsval innan kommunen tryckte på paus.
Att programmen läggs ner beror enligt gymnasinämndens ordförande Muhammed Tahsin (M) på att antalet elever som söker sig till dessa utbildningar är för få.
– Tråkigt, men det finns inte elevunderlag att bedriva verksamheten. Det är inte ansvarsfullt att lägga skattemedel på program som ungdomarna inte vill gå på, säger Muhammed Tahsin som samtidigt betonar att Eskilstunas kommunala gymnasier fortsatt ska ha ett varierat utbud av attraktiva program.
Estetiska programmet med inriktning dans hade fem antagna elever inför läsåret 2022/2023 och tre elever inför 2023/2024. Enligt Muhammed Tahsin ska elever som redan påbörjat utbildningen få gå klart programmet.
Internationella samhällsprogrammet har tre preliminärt antagna elever till hösten. Förra året var antalet åtta elever och året dessförinnan sexton. Teknikprogrammet på Rekarne har haft 17 respektive 12 antagna de senaste två åren.
Sedan tidigare finns även planer på att flytta S:t Eskils ekonomiprogram med inriktning juridik till Rekarnegymnasiet – eller alternativt Zetterbergs, samt att flytta Rekarnegymnasiets el- och energiprogram med inriktning elteknik till Zetterbergsgymnasiet. Dessa alternativ ska dock utredas vidare, innan gymnasienämnden tar något definitivt beslut.
– Vi måste veta vad det får för ekonomiska konsekvenser, exempelvis om det blir dyrare att flytta utbildningarna om lokaler måste göras om, säger Muhammed Tahsin.
Skjuts på framtiden gör även beslutet om vilken byggnad, B- eller C-huset på S:t Eskils gymnasium, som ska avvecklas som gymnasium.
– Det viktiga är att pengar ska gå till lärare och elever, inte till tomma lokaler, och att vi har en organisation som mår bra över tid, säger Tahsin.