Chefen medger brister på boendet

Enligt chefen på Attendo Ekebyvägen har verksamheten saknat en stabil grund att stå på. Det framkommer i den pågående tillsynen av Inspektionen för vård- och omsorg, Ivo.

I december förra året genomförde Eskilstuna kommun en granskning av äldreboendet Attendo Ekebyvägen efter anonyma uppgifter om brister. I januari tillsatte Inspektionen för vård- och omsorg en egen tillsyn av boendet efter flertalet klagomål till myndigheten.

I december förra året genomförde Eskilstuna kommun en granskning av äldreboendet Attendo Ekebyvägen efter anonyma uppgifter om brister. I januari tillsatte Inspektionen för vård- och omsorg en egen tillsyn av boendet efter flertalet klagomål till myndigheten.

Foto: Niklas Holm

Eskilstuna2024-01-31 20:48

I december genomförde vård- och omsorgsförvaltningen i Eskilstuna kommun en granskning av Attendos äldreboende på Ekebyvägen för att "säkerställa efterlevnad av avtal som är upprättat med Attendo". Det efter att flera anonyma tips inkommit till kommunens visselblåsartjänst om mycket allvarliga omsorgsbrister på boendet.

I kommunens utredning framkommer bland annat att det funnits brister i läkemedelshanteringen och att antalet osignerade och uteblivna läkemedel ökat kraftigt mellan september och november. Vidare vittnar medarbetare om att det varit få anställda som haft läkemedelsdelegering, att flera delegeringar återkallats på grund av kompetensbrist och att det tagit för lång tid innan de boende fått sina inkontinensskydd bytta.

I rapporten framkommer även att boendet haft brist på anställda med rätt kompetens och saknat en jourhavande sjuksköterska i Eskilstuna på helger och kvällar. I stället har sjuksköterskan utgått från Västerås, vilket gjort det svårt för vårdgivaren att klara inställelsetiden på max 40 minuter från det att behov av vård uppstått – något som lett till konsekvenser för boende. En sjuksköterska vittnar i rapporten om flera händelser som rör försenad eller utebliven läkemedelsbehandling i livets slutskede.

Oberoende av kommunens utredning beslutade Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, den 18 januari i år att genomföra en tillsyn. Det efter att flertalet klagomål inkommit om brister i verksamheten. 

"Av inkomna uppgifter framgår bland annat låg bemanning (dygnet runt). På grund av detta låser personalen in boende nattetid för att ha koll på var de är. De boende får på grund av låg bemanning vistas lång tid i sina sängar. Det finns brister i kompetens hos vård- och omsorgspersonalen, brister i svenska språket, palliativa patienter får vänta på smärtlindring och ångestlindring på grund av att sjuksköterskor täcker boenden i Eskilstuna och Västerås jourtid."

Så står det i Ivo:s beslut om att påbörja tillsynen.

Eskilstuna-Kuriren har tagit del av de handlingar som finns i ärendet i skrivande stund.

I ett samtal med en inspektör uppger verksamhetschefen för Attendo Ekebyvägen att hon "känner igen viss av den information som Ivo återger". Hon berättar att hon tillträdde sin tjänst i maj 2023 och att hon uppmärksammade att det fanns mycket att arbeta med i verksamheten exempelvis när det gäller upprättande och implementering av rutiner. Enligt chefen har verksamheten saknat en stabil grund att stå på.

Att personalen låser in de boende nattetid på grund av personalbrist, är något som verksamhetschefen dementerar. Hon menar att dörrarna är försedda med lås som går att öppna inifrån och att boendena därför inte kan ses som inlåsta. Vidare i samtalet med Ivo berättar hon att de upprättat nya låsrutiner efter en incident i somras som även anmälts till myndigheten, enligt lex Sarah.

undefined
En bemmaningssjuksköterska bekräftar för Ivo att boendet saknar sjuksköterska på kvällar och helger, samt att joursjuksköterskan sitter i Västerås.

Händelsen som verksamhetschefen syftar på skedde under kvällen den 29 augusti 2023.  En anställd hjälpte en dement brukare med kvällsrutinerna. I den interna utredningen framkommer att medarbetaren glömde fråga den boende om hen skulle låsa lägenhetsdörren, något den anställde annars brukar fråga om, men brukar få svaret "det spelar ingen roll".

Senare den kvällen ska en annan dement brukare gått in till den boende som då låg i sin säng och tagit ett strypgrepp om dennes hals. Händelsen uppmärksammades av personal som avhjälpte situationen. Personen som tog strypgrepp ska då sagt till en av de anställda att hen "ska döda" sin medboende. Händelsen resulterade i flertalet rivsår på den utsatta brukaren som fördes till sjukhus med ambulans för att få hjälp med sårskadorna.

I en intern utredning som föranledde lex Sarah-anmälan framkommer att det inte funnits några skriftliga låsrutiner för lägenhetsdörrar nattetid på boendet. Däremot ska det funnits ett uttalat arbetssätt om att de medarbetare som arbetar kväll ska låsa dörrarna på kvällen, och om en dörr inte är låst så ska det rapporteras över till nattpersonal som i sin tur låser. 

När det gäller klagomålen om låg bemanning, uppger chefen att de följer avtalet med kommunen med fyra vård- och omsorgspersonal per plan dagtid och tre personal per plan kvällstid. Men hon säger samtidigt att det kan vara problem att få in vikarier. Det händer att vikarier bokar in sig på arbetspass och sedan sjukskriver sig och att det har hänt att det saknas personal under arbetspass – men att det "inte är vanligt förekommande". Hon medger även att de det varit "lite bekymmersamt med sjuksköterskor i verksamheten" och att de har använt sig av bemmaningssjuksköterskor under tiden, men att de nu har anställt en sjuksköterska som ska börja inom kort och att de ska rekrytera ytterligare en.

Enligt chefen arbetar boendet med genomförandeplaner för att säkerställa att de enskilda boende får insatser efter behov och att personalen har arbetsbeskrivningar i sina telefoner. 

Men enligt intervjuer under en oanmäld observation av myndigheten uppger nattpersonal att arbetsbeskrivningen inte riktigt följs när det gäller vilken tid som enskilda ska få insatser.

Förutom observation nattetid har Ivo även var på besök dagtid för att observera arbetet och intervjua personal. 

En bemanningssjuksköterska uppger till inspektörerna att hon förstår att det tidigare kan ha varit problem med läkemedelsdelegeringen med tanke på att det varit många nyrekryteringar av sjuksköterskor i verksamheten. Samtidigt berättar hon att hon för närvarande är den enda bemanningssköterskan som delegerar utlämnande av läkemedel och att det har hänt att hon sagt nej till en delegering för att det inte varit lämpligt exempelvis på grund av otillräckliga språkkunskaper. 

Uppgifterna om att boendet står utan sjuksköterska under kvällar och helger, bekräftas av den intervjuade sjuksköterskan. 

"Tidigare fanns det en kvällsjour som bara hade ansvar för två boenden. Nu finns bara en sjuksköterska som utgår från Västerås under kvällar och helger. Sjuksköterskan kan inte alltid komma till boendet under jourtid och att väntetiden är ett problem".

När Ivo kan fatta ett beslut är oklart, uppger myndighetens presschef Adam Alfredsson.

"Vi ger aldrig sådana prognoser. Tillsyn pågår till ett beslut är fattat. Anledningen är exempelvis att nya uppgifter under pågående handläggning som kräver förnyad granskning kan tillkomma i slutfasen av ett ärende", skriver han i ett mejl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!