Som tidningen har berättat upptäcktes den potentiellt farliga bakterien listeria i mat som lagats vid Nyköpings lasarett och som distribuerats till andra sjukhus i länet förra veckan.
Trots att man återkallade maten så fort listerian hittats, hann ett stort antal portioner konsumeras.
Redan i samband med upptäckten misstänkte ansvariga vid regionen att bakterien kan ha funnits i någon råvara. Misstankarna riktades mot fisk eller persilja, eftersom listerian upptäckts i en fiskgryta.
Nu har detta bekräftats. Listeria har hittats i de laxtärningar som använts. Det berättar Jimmy Frischenfeldt Bååth, enhetschef, verksamhetsservice måltider.
– Det var jätteskönt att det var en råvara och ingenting som hänt i köket, säger han.
Jimmy Frischenfeldt Bååth tycker också att det känns bra att det inträffade visar att verksamhetens rutiner fungerar.
– Vi har hittat det här tack vare våra rutiner, inte för att någon blivit sjuk. Det är superskönt för mig att veta att organisationen tagit hand om det.
Den kontaminerade råvaran har nu uteslutits ur receptet. Trots detta ska den fiskgryta som nu ska tillagas utan lax testas, innan den börjar serveras igen.
Enligt Jimmy Frischenfeldt Bååth låg den mängd listeria som upptäcktes i maten långt under det gränsvärde som anses farligt; det ska handla om en tiondel av den mängd som kan leda till sjukdom.
– Vi har kontakt med vården fortfarande, om någon skulle bli sjuk. Men risken är väldigt liten att det skulle hända någonting.