Gästgifveriet, även kallat Gästis, har funnits på Köpmangatan sedan 1864. Sedan 2018 är det Jenny Eriksson Fröberg och Hans Eriksson Fröberg som håller ställningarna på restaurangen. Vid sin sida har de Sören Södergård som är kontorsansvarig.
Restaurangens koncept är luncher på vardagar, tacobuffé på fredagar och även livemusik vissa kvällar, i den 160 år gamla byggnaden som är full av historia.
– Jag är historieälskare så jag har läst på om det här huset, till exempel att det var det sjunde tegelhuset i Eskilstuna. Mittemot låg det bland annat ett stall och den första telefonväxeln fanns här, säger Sören Södergård.
Eftersom byggnaden har en lång historia har många människor kommit och gått. Trion berättar att en gammal husfru fortfarande spökar på platsen.
– Fru Forss är en gammal husfru, hovmästarinna och chef som var här för många år sedan. Hon springer omkring här och tittar. Grejer flyttar sig och saker försvinner från ett låst utrymme in i ett annat låst utrymme, och vi vet att ingen av oss har flyttat det. När jag går hem är min kontorsstol inskjuten, det har jag fotat. När jag kommer dagen efter är den utdragen, säger Sören Södergård.
– Vi brukar se folk gå förbi köksluckan och ut i restaurangen, fast ingen är här, säger Hans Eriksson Fröberg.
En annan trotjänare i stan är Ming palace som firar 40 år i år. Feiou Hua är en av de som driver restaurangen sedan ett år tillbaka, men han har fått en del av Mings historia återberättad av den tidigare ägaren, tillika Eskilstunaprofilen, Ki-Yuen Wu.
– Förr hade vi fredagsgänget, då jobbade inte jag här men jag hörde från Wu att det var runt 20 personer som alltid kom hit på fredagar vid tolvslaget. De kom alltid, de hade hållit på i flera år. Men efter corona blev det ändrat, då har de inte kommit tillbaka i lika stort sällskap, säger han.
Feiou Hua har även fått branden som totalförstörde restaurangen 2007 återberättad för sig. Det blev då tydligt att Ming palace har en speciell plats i många Eskilstunabors hjärtan.
– Det var fantastiskt att se alla komma tillbaka. Våra gäster är våra vänner. Det är som en enda stor familj, har Wu sagt till tidningen tidigare.
Utanför centrum, närmare bestämt i Sundbyholm intill hästhagar och travbanor ligger Stallbacksrestaurangen. Dit vallfärdar Eskilstunaborna för bland annat den populära lunchen.
Stallbacken har funnits sedan 1993, men drivs sedan 14 år tillbaka av Robert Jörnegren, med familj.
– Det är ju 30-års jubileum i år, vi har pratat om att vi kanske borde göra något, det måste vi nästan, säger Jörnegren, som har sin teori om varför restaurangen är så populär.
– Det är en mötesplats med bra stämning och en personlig service.
Han minns tillbaka på sina 14 år med glädje, men även på några hektiska dagar på jobbet.
– Vi hade ett värmeskåp i glas, med en glasdörr. Det var en gång när det var SM i hopptävlingar här ute med hundratals gäster och en lång kö ut på gatan. Då lossnade glasdörren från skåpet och rasade i backen. Vi var tvungna att kasta all mat och bara börja om. Vi gick ut i kön och pratade med alla, vi blev tvungna att sanera och plocka bort allting. Vi slängde säkert 200 portioner mat och fick börja om, säger han och fortsätter:
– Samma dag hade vi även ett stort bröllop på kvällen, vi jobbar mycket med catering också. Så den dagen var den mest hektiska dagen jag har varit med om.