– Det är inte acceptabelt, jag tar det som hänt på största allvar. Jag har informerat mig om händelsen och fått besked om att åtgärder ska vidtas. Det här ska utredas och det är det minsta man kan kräva, säger Majo Brostedt (S), vård- och omsorgsnämndens ordförande i Eskilstuna kommun.
Tidningen har tidigare berättat om Ronny Andersson vars dementa pappa skickades ensam till akuten på Mälarsjukhuset efter att han ramlat omkull och slagit i huvudet. Ingen i personalen på Åbackens vård- och omsorgsboende följde med honom i bilen och ingen försökte kontakta Ronny eller hans syskon för att berätta om vad som hänt. Inte heller akuten förvarnades om att pappan var på väg. Nu satt han där på en stol i väntrummet och kunde inte redovisa för vem han var eller vad som hänt.
Efter en rad tidigare negativa erfarenheter av omsorgen på Åbacken var händelsen på sjukhuset droppen som fick bägaren att rinna över för Ronny. Andra anhöriga har också i samband med den första artikeln hört av sig till tidningen med egna klagomål på äldreboendet.
Den negativa bilden som framträder stärks av en Lex Sarah-anmälan som upprättades av kommunen själv i december 2020. Enligt utredaren hade de boende den gången utsatts för allvarliga missförhållanden på avdelningen där Ronnys pappa bor.
Det ska ha handlat om flera händelser där brister i rutiner lett till negativa erfarenheter för de dementa brukarna. Bland annat ska upprepade missar ha skett kring användningen av skyddsutrustning under covid-19-pandmin. Också händelser som vittnar om otillräckliga kunskaper om demenssjukdom och dåligt bemötandet från personalen lyfts fram. Rapporten påpekar även problem med ostädade toaletter och skitiga lägenheter. En av de boende ska dessutom i december 2020 under flera timmar ha blivit liggandes på golvet i sin egen avföring.
Enligt den åtgärdsplan som kommunen upprättade i samband med sin egen anmälan har extra resurser efteråt satts in på boendet för att möta problemen. Bland annat ska erfaren personal ha stärkt upp den utpekade demensavdelningen. Kommunens särskilda demensteam ska ha kopplats in för att ge stöd och råd åt personalen som också ska ha fått samtala med psykolog om arbetsmiljön på boendet.
Efter den senaste händelsen kräver nu Majo Brostedt (S) ett tydligt svar på hur situationen på boendet kan förbättras ytterligare.
– När det gäller den här avdelningen så kommer jag ha mycket kontakter och följa vad som händer där.
Kände du till att det funnits problem på boendet tidigare?
–Jag har informerats om händelsen i förra veckan men också fått veta att det finns en problematik på bredare front och det är därför jag kommer bevaka extra de åtgärder som vidtas nu och följa upp att de leder till en förändring.
Den tidigare anmälan handlade om tydliga brister i rutiner. Och här är nu ett nytt fall som visar att man inte följt rutinerna som man ska?
– Ja, och att följa rutiner är något väldigt viktigt. Det är uppenbart att vi på kommunen har ett stort arbete framför oss. Jag kan inte gå in i enskilda ärenden mer än att säga att jag följer processen och att det finns en förväntan från politiken på att vi ska ha kvalitet, trygghet och den äldres bästa i främsta fokus.