Drabbade uppmanas att koka vattnet hela nästa vecka

Boende i de områden som drabbats av förhöjda bakteriehalter i dricksvattnet uppmanas att fortsätta koka sitt dricksvatten hela nästa vecka.

Boende i de drabbade områdena rekommenderas att koka sitt dricksvatten hela nästa vecka.

Boende i de drabbade områdena rekommenderas att koka sitt dricksvatten hela nästa vecka.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Eskilstuna2022-10-20 16:45

Det var på onsdagseftermiddagen som Energi och miljö gick ut med rekommendationen att koka det kommmunala dricksvattnet i ett antal områden i östra Eskilstuna. Det rör sig om Kjula, Ramshammar, Svista, Hagnestahill och Gredbylund. Orsaken är att man upptäckt något förhöjda halter av koliforma bakterier vid provtagning.

På torsdagseftermiddagen meddelade Energi och miljö att läget är oförändrat och att man ännu inte hittat källan till problemen. Utredning pågår fortfarande och rekommendationerna att koka vattnet kommer att ligga kvar över helgen och nästa vecka. Någon prognos för när rekommendationerna kan hävas ges inte. Bolaget gör löpande provtagningar och när två provresultat i rad ligger under gränsvärdena, kommer kokningsrekommendationen att hävas.

En av åtgärderna som genomförs är att spola vattenledningsnätet. När det görs kan vattnet i kranen bli missfärgat. Energi och miljö vill poängtera att missfärgningen orsakas av spolningen och inte av bakterierna. De uppmanar kunderna att spola i kranen några minuter och se om vattnet klarnar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!