Under sommaren 2022 började Kfast bygga om det före detta gruppbostadshuset på Domaregatan i Råbergstorp för att skapa lokaler för elever i den anpassade grundskolan, det som förut hette särskolan.
I april 2023, när arbetet redan var utfört, inkom bolaget med en ansökan om tidsbegränsat bygglov för ändrad användning av lokalen.
När det stod klart för stadsbyggnadsförvaltningen att Kfast inlett ombyggnaden utan bygglov, och utan att det nödvändiga startbeskedet getts, utreddes frågan om att påföra bolaget en så kallad sanktionsavgift, eller böter i dagligt tal.
Avgiften som Kfast ska betala uppgår enligt Boverkets beräkningsguide till 374 031 kronor och har nu fastställts efter beslut av stadsbyggnadsnämnden.
En byggsanktionsavgift kan enligt plan- och byggförordningen sättas ned till hälften, eller en fjärdedel, ”om avgiften inte står i rimlig proportion till överträdelsen.
Men Kfast får ingen ”rabatt”.
Enligt stadsbyggnadsnämnden har det inte framkommit några omständigheter som skulle vara skäl nog för att sätta ned avgiften.
Vid nämndsammanträdet i veckan åkte Kfast även på ytterligare en sanktionsavgift att betala. Det fallet gällde ett arbete bolaget utfört i stadshuset i maj i år där två hissar moderniserats. Dock inleddes arbetet innan startbesked getts vilket nu lett till att Kfast ska betala 26 250 kronor i avgift. I ett yttrande Kfast skickat till förvaltningen uppger de att det blivit en kunskapsmiss och att de inte visste att det krävs ett startbesked för att få påbörja åtgärden.
– Vi ansöker och beviljas ett stort antal bygglov årligen och har nära och goda kontakter med stadsbyggnadsförvaltningen. Men i de här två projekten skickade vi in ansökan för sent vilket är beklagligt förstås. Byggloven har senare i bägge fallen beviljats. När det gäller fastigheten på Domaregatan behövde arbetet utföras på kort och under processen söktes inget startbesked eller bygglov tyvärr, säger Robert Brånn, bygg- och fastighetsutvecklingschef på Kfast.
Bostadsbolaget är inte det enda kommunala bolag som behövt betala böter till kommunen. Tidigare i år fick Eskilstuna Energi och miljö en byggsanktionsavgift på 267 750 kronor efter att bolaget låtit montera en oljetank i logistikparken trots att varken bygglov eller startbesked fanns på plats.