Tunafastigheters konkurs upphävs

Fastighetsbolaget Tunafastigheter är inte längre försatt i konkurs. Det står klart när Svea hovrätt efter rekordsnabb handläggning undanröjer tingsrättens beslut.

Tunafastigheter Anton Varnäs

Tunafastigheter Anton Varnäs

Foto: TT/Niklas Holm (montage)

Eskilstuna2024-09-16 19:48

Nyheten i korthet

  • Tunafastigheter, ett av Eskilstunas största fastighetsbolag, har fått sin konkurs upphävd av Svea hovrätt efter en snabb process.
  • Konkursen baserades ursprungligen på en falsk signatur, vilket ledde till att företagets vd, Anton Varnäs, polisanmälde händelsen.
  • Ungefär var femtonde jobb i Eskilstuna finns i en lokal som Tunafastigheter förvaltar, enligt Anton Varnäs. Han menar att en faktisk konkurs hade kunnat leda till stora ekonomiska förluster för flera företag i staden.

Det var i torsdags som Eskilstuna tingsrätt beslutade att ett av Eskilstunas största fastighetsbolag, Tunafastigheter, skulle försättas i konkurs med omedelbar verkan. Detta efter att tingsrätten fått in en ansökan där det uppgavs att företaget var på obestånd och inte längre kunde betala sina skulder. Handlingen såg ut att ha skrivits under av bolagets vd Anton Varnäs. 

Problemet var bara att signaturen var förfalskad. Anton Varnäs var i själva verket helt ovetande om beslutet och fick sig en smärre chock när konkursförvaltaren Erik Lingsell ringde upp och gav beskedet. 

Tingsrättens chef, lagman Lars-Åke Johanson, menade att tilltaget var "extremt ovanligt" och lovade att domstolen skulle se över sina rutiner.

undefined
Svea hovrätt beslutade på måndagen att upphäva Eskilstuna tingsrätts beslut. Tunafastigheter är inte längre försatta i konkurs.

Dagarna som följde arbetade Tunafastigheter och företagets juridiska ombud hårt för att ta reda på vad som hänt och försöka få beslutet upphävt.

Arbetet har gett resultat – och det på rekordtid. På vid lunchtid på måndagen beslutade Svea hovrätt att undanröja tingsrättens beslut. Hovrätten lutar sig på ett yttrande från konkursförvaltaren som granskat Tunafastigheters ekonomi och kommit fram till att bolaget inte är på obestånd.

Hovrätten kan ta flera veckor på sig att handlägga en överklagan av denna typ, men i det här fallet gick det alltså betydligt fortare än så.

– Vi har arbetat mycket intensivt, effektivt och med ett mycket kompetent arbetslag, skriver Anton Varnäs i ett mejl.

– Att domen upphävdes på rekordtid är inget man kunnat förvänta sig. De ekonomiska skadorna hade kunnat bli enorma och i sig kunnat leda till ett stort antal faktiska konkurser.

undefined
Anton Varnäs, vd på Tunafastigheter.

Bolaget har polisanmält händelsen.

– Urkundsförfalskning i det här fallet är ett grovt brott. Ungefär var femtonde jobb inom näringslivet i Eskilstuna finns i lokaler Tunafastigheter förvaltar. Om till exempel strömmen stängts av vid konkursen, vilket inte är ovanligt, hade skadorna för företag i Eskilstuna kunnat räknas i flera hundra tusen kronor per förlorad arbetstimme bara i direkta kostnader, fortsätter Anton Varnäs.

Nu återgår saker till det normala för Tunafastigheter. Men polisens arbete fortgår.

Anton Varnäs skriver att han förväntar sig att polisen prioriterar utredningen:

– Av vad vi nu känner till bör det vara relativt enkelt att finna den skyldige.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!