Klingspor har fått nog av respektlösa ramslöksplockare

De senaste åren har människor vallfärdat till Lövön för att plocka ramslök. I år är trycket högre än någonsin, upplever markägaren Johan Klingspor som nu har fått nog av personer som plockar Ikea-kassar fulla med lök och gräver upp växterna.

Lövön har under många år varit ett välbesökt utflyktsmål för många Eskilstunabor. De senaste åren har området blivit allt mer känt för sin ramslök. Nu har markägaren Johan Klingspor tröttnat på ramslöksplockare som inte respekterar plockar stora mängder och dessutom gräver upp växterna.

Lövön har under många år varit ett välbesökt utflyktsmål för många Eskilstunabor. De senaste åren har området blivit allt mer känt för sin ramslök. Nu har markägaren Johan Klingspor tröttnat på ramslöksplockare som inte respekterar plockar stora mängder och dessutom gräver upp växterna.

Foto: Madelene Hergils

Eskilstuna2023-05-23 18:47

Det var efter Eskilstuna-Kurirens artikel om att intresset för att ramslöksplockning ökat den senaste tiden, vilket bidragit till konsekvenser för markägare runt om i Sörmland, som markägaren Johan Klingspor hörde av sig till tidningen.

– Nu när Lövön är på tapeten får du gärna intervjua mig och skriva en uppföljande artikel.

Han syftar på att länsstyrelsen i artikeln uttalade sig om att de inte vill delta i media angående ramslöken och Lövön på grund av det ökade intresset. Ett uttalande som Klingspor tycker är konstigt att säga då han berättar att han kommit överens med länsstyrelsen om att inte prata med media om området överhuvudtaget för att inte öka problematiken.

– Men nu när det redan är ute kan du komma hit och se hur det är, säger han.

När tidningens reporter besöker området en solig majdag står redan ett tio-tal bilar på parkeringen, 500 meter från där naturskyddsområdet Lövön börjar. Sista biten får man promenera – men fordonsförbudet har inte respekterats av alla.

Förra året sattes det upp en vägbom efter parkeringen för att förhindra biltrafiken. För ungefär två veckor sedan upptäckte Johan Klingspor att någon sågat av bommen.

–Jag kan inte tänka mig något annat än att det rör sig om ramslöksplockare som inte orkar använda benen.

undefined
För ungefär två veckor sedan förstörde någon vägbommen som ska förhindra att biltrafik tar sig in på Lövön. Markägaren Johan Klingspor vet inte varför någon sågat av bommen men han är säker på att det rör sig om ramslöksplockade som vill ta sig ända in med bil.

 Det är främst de senaste tre åren som han noterat ett ökat intresse för just ramslök.

– För tio år sedan var det bara en handfull som plockade ramslök. 

Han tror att trenden beror på att allmänheten det senaste åren fått upp ögonen för allemansrätten och att använda skogens skafferi, något som märks på recepten idag, som ofta innehåller ramslök. En utveckling som Klingspor tycker är positiv i grunden – men att det nu gått för långt, då det inte längre handlar om att plocka för eget bruk.

– Man får självklart plocka måttliga mängder. Men det jag absolut vänder mig emot är en rovdrift av det här. Det är inte okej att komma fem, sex, sju stycken i en bil och plocka Ikea-kassar fulla. Det finns inte på kartan att det här är för eget bruk, utan det är naturligtvis för försäljning.

Efter några hundra meters promenad in på området stannar Johan Klingspor och pekar med handen.

– Här har det varit ramslök hela vägen, men nu är det utplockat och här är det någon som grävt upp växterna.

I skogspartiet finns det även stigar, något som han menar uppkommit efter ramslöksplockarnas framfart.

– Förut var det ramslök här också säger han och pekar på jordstigarna.

undefined
"Det har aldrig funnits stigar här förut. De har uppkommit efter att ramslöksplockarna varit här", säger Johan Klingspor.

Lövön klassas som en av Sörmlands största sammanhängande ädellövmiljöer, enligt länsstyrelsen. Här finns olika naturtyper – allt i från slutna lundmiljöer till mer öppna trädbeklädda hagmarker med mellanliggande sumpskogar och före detta åkrar. Den unika miljön är resultatet av århundraden av bete på området, berättar Johan Klingspor.

Sedan flera år ingår området i Natura 2000 – ett nätverk av värdefulla naturområden med arter eller naturtyper som i ett europeiskt perspektiv betraktas som särskilt skyddsvärda. Men trots detta är råder fortfarande allemansrätten.

– Länsstyrelsen har makt att fridlysa ramslöken på vissa platser och det har vi diskuterat, men jag har sagt nej. Det vore tråkigt och jag ser inget hot mot ramslöken under normala förutsättningar, säger Johan Klingspor, som vill uppmana till försiktighet för att slippa vidta en åtgärd av det här slaget.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!