Sporthallen blir tillfällig moské

Kommunen står fast vid sitt löfte om att stötta församlingen efter moskébranden i Årby. Nu är det klart att Skjulstahallen öppnas upp för veckans fredagsbön som väntas bli välbesökt

Kommunen har ordnat med en plats för veckans fredagsbön, efter moskébranden i Årby, berättar Björn Almroth, samordnare för civilt försvar på Eskilstuna kommun.

Kommunen har ordnat med en plats för veckans fredagsbön, efter moskébranden i Årby, berättar Björn Almroth, samordnare för civilt försvar på Eskilstuna kommun.

Foto: Mattias Carlgren/Carolina Lundin/Lars Skärlund

Eskilstuna2023-09-28 13:38

Det var vid lunchtid i måndags som Eskilstuna stora moské brandhärjades. När röken skingrats hade stora delar av byggnaden slukats av lågorna, även om själva bönesalen tycks ha räddats undan elden. Skadornas exakta omfattning är ännu okända och en förundersökning om grov mordbrand pågår.

Kort efter händelsen lovade kommunen att bistå med hjälp – bland annat genom att hitta en lokal som församlingen tillfälligt kunde använda för sin verksamhet.

Efter att det först varit tal om att nyttja idrottshallen Bollhuset – ett stenkast från den drabbade moskén – landade valet till slut på Skjulstahallen på andra sidan stan.

undefined
Skjulstahallen blir tillfälligt bönerum.

– Det är en plats där trossamfund tidigare haft liknande arrangemang så det borde vara en lokal som förhoppningsvis också känns lite hemmavan, säger Björn Almroth, samordnare för civilt försvar på Eskilstuna kommun.

Hur kommer det sig att det inte blev Bollhuset?

– Det var en utrymmesfråga. Vi vet inte hur mycket folk som kommer dyka upp och det kändes som att Bollhuset kunde bli för litet. 

undefined
Skoställ inne i stora moskén i Eskilstuna.

Väntar ni er mycket folk?

– Det vet vi inte, men det finns väl anledning att misstänka det, inte minst att många vill visa sitt deltagande även om man inte går till Årby moské till vardags.

På platsen kommer det finnas arenavärdar och personal ur kommunens frivilliga resursgrupp som ska se till att deltagarna känner sig välkomna, berättar Björn Almroth.

– Sedan är det här en lösning bara för nu på fredag. Därefter får vi stämma av hur behoven ser ut framöver, säger han. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!