Så här har Eskilstuna engagerat sig för Ukraina

Idag är det ett år sedan den fullskaliga kriget i Ukraina startade. Från dag ett engagerade sig flera organisationer och privatpersoner i Eskilstuna för att hjälpa offren. Hur gick arbetet till och hur fortsätter det så här ett år senare? Tidningen har pratat med några av initiativtagarna.

Under det gångna året har många lokala orgatisationer och företag engagerat sig för att hjälpa de drabbade i krigets Ukraina.

Under det gångna året har många lokala orgatisationer och företag engagerat sig för att hjälpa de drabbade i krigets Ukraina.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2023-02-24 06:46

Den 24 februari 2022 väcks världen av beskedet att Ryssland har invaderat Ukraina. Ett besked som fick missionssekreterare Allan Ekstedt och hans kollegor i Pingstkyrkan att agera.

– Vi har sedan trettio år tillbaka haft kontakter i staden Lviv, som senare kom att bli vänort till Eskilstuna. Vi beslutade redan samma dag att starta en insamling. En av de första helgerna stod vi i Tuna park tillsammans med Röda korset och samlade in pengar. Därefter har generösa människor skänkt pengar till oss på olika sätt, säger han och understryker att alla pengar gått till de drabbade och att inga administrativa avgifter har tagits ut. 

undefined
Så här såg det ut vid på gränsen mellan Polen och Ukraina när Eskilstuna-Kuriren följe med hjälpkonvojen i maj.

Sedan dess har församlingen samlat ihop 1,3 miljoner kronor som har skickats ner till Ukraina med olika hjälpsändningar, allt från kontanter och mat till filtar. En del av förnödenheterna har fraktats med lastbil från Eskilstuna, andra har samordnats av kyrkans olika samarbetspartner för att effektivisera arbetet, berättar Ekstedt.

– Vi har gjort sändningar med matinköp i Polen med en transportör som bor i Ukraina. Detta för att minimera våra kostnader för inköp och transporter. Det rör sig om cirka 550 000 svenska kronor som har förvandlats till ungefär 5 000 matpaket á 7,5 kilo.

Allan Ekstedt har själv åkt med vid två tillfällen. Den första gången korsade de aldrig gränsen till Ukraina utan stannade kvar i Polen. Andra gången följde han med hjälpkonvojen från Eskilstuna kommun i maj där även två av Eskilstuna-Kurirens medarbetare deltog. Ekstedt berättar att de människor han mötte på flykt från sina hemorter saknade tillgång till det mest nödvändiga. 

– Hela västra Ukraina är fullt av interna flyktingar som av säkerhetsskäl inte kan bo kvar i den östra delen av landet. Det är brist på mat och nu är det också brist på el och värme. Det är en väldigt svår humanitär situation.

undefined
Allan Ekstedt och Patrick Ölund från Pingstkyrkan följde med kommunens hjälpsändning i maj. Med sig hade kyrkan även med sig mat som de skänkte till behövande i Ukraina.

Ett år efter invasionen pågår kriget fortfarande och behovet av hjälpsändningar är ännu stort. Men det finns ett problem – kassan är nämligen tom. Nu vill han att Eskilstunaborna ska fortsätta att skänka.

– Situationen har tyvärr inte förbättrats. Än så länge kan inte folk återvända och vi befarar att striderna kommer att bli intensivare nu framåt våren. Idag är det brist på värme, el, mat och andra förnödenheter, säger Allan Ekstedt.

Som tidigare nämnts beslutade kommunen att skicka ner en hjälpsändning till Ukraina i maj. Ett beslut som både är ovanligt och i gråzonen för vad en kommun får göra, säger kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S).

– Vi gjorde en bedömning runt vad en kommun ändå kan göra, eftersom vi inte får ägna oss åt biståndspolitik. Vi gav bort sådant vi saknade användning för. Men även genom att vi på marginalen kunde snabba på nyanskaffning av vissa saker och därmed göra oss av med det äldre gjorde att vi kunde få ihop en del av sådant som efterfrågades, säger han.

undefined
Här packas bilarna med förnödenheter från Eskilstuna kommun.

Alla kommunala verksamheter letades igenom efter saker som skulle kunna komma till användning så som sjukvårdsmateriel, täcken och verktyg.

– Initiativet kändes rätt eftersom det är vår vänort Lviv som vi också hjälper. Vad ska man annars ha vänner till om man inte hjälps åt när ryssen anfaller?

Kan ett sådant beslut fattas igen?

– Det ska absolut inte uteslutas att ytterligare insatser kan komma att göras. Men vi behöver också då hålla oss hyggligt inom de ramar som finns, säger han.

I början av mars förra året hölls en manifestation och insamling mot kriget i Ukraina på Fristadstorget, ett initiativ av Röda korset. På lördag, nästan ett år senare, är det dags igen.

– Förhoppningen hade varit att det var fred nu – men så är det inte. Och nu är nöden ännu större, säger Solveig Lundström, ordförande för Röda korset i Eskilstuna.

undefined
" Nu är nöden ännu större", säger Solveig Lundström, orförande för Röda korset Eskilstuna om läget i Ukraina ett år efter kriget startade.

Förutom pengainsamlingar var Röda korset med och tog emot människor när de kom till Eskilstuna. Sedan i oktober har de tillsammans med Frälsningsarmén, Elimkyrkan, S:t Eskils kyrka och Pingstkyrkan turats om att bemanna mötesplatsen i Gallerian dit ukrainare kan komma för att få stöd.

– Vi har exempelvis pekkartor på både ukrainska och svenska så man kan peka, för att underlätta kommunikation. 

Hur fortsätter ni ert arbete?

– Vi fortsätter oavbrutet. Vi ger inte upp. Just nu efterfrågar vi hygienartiklar, säger Solveig Lundström.

Fler Eskilstuna-initiativ

Här är några av initiativen som startade i Eskilstuna 2022:

I mars, bara några veckor efter Rysslands invasion av Ukraina, beslutade ABF Sörmland att samla in förnödenheter till krigets offer.

I april höll Sörmlands Media en insamlingsgala till förmån för Ukraina. Pengar samlades in till lokala organisationer som jobbar för att hjälpa de som drabbats av kriget.

Under förra våren valde flera sörmlandsföretag att bidra till Ukraina. Däribland Tuna park som fyllde en lastbil med kläder och leksaker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!