Chef om sextrakasserierna på boendet: Hade bra renommé

En kvinna på ett service-boende för funktionshindrade berättade att hon utsatts för sexuella trakasserier av en vikarie. Men i stället för att polisanmäla händelsen fastanställdes mannen av enhetschefen. "Jag förstår att det ser jättekonstigt ut", säger Anders Karlsson, ansvarig områdeschef i Eskilstuna kommun, som nu svarar på frågor kring händelsen.

Olyckligt och inte okej, säger Anders Karlsson, chef inom område funktionshinder i Eskilstuna kommun, om att kommunen aldrig polisanmälde uppgifterna om sexuella trakasserier på boendet.

Olyckligt och inte okej, säger Anders Karlsson, chef inom område funktionshinder i Eskilstuna kommun, om att kommunen aldrig polisanmälde uppgifterna om sexuella trakasserier på boendet.

Foto: Peter Larsson/TT

Eskilstuna2023-01-10 13:22

– Det här skulle ha hanterats på ett annat sätt. Man skulle ha gjort en polisanmälan och eventuellt plockat bort honom redan från början, säger Anders Karlsson, verksamhetschef inom område funktionshinder i Eskilstuna kommun.

Tidningen har tidigare rapporterat om händelsen där en kvinnlig brukare på ett av kommunens serviceboenden för funktionshindrade förra våren berättade att hon utsatts för sexuella trakasserier av en manlig vikarie. Den dåvarande chefen på boendet fattade beslut om att varken vikarien eller att någon annan manlig personal fortsättningsvis fick vara ensam med brukaren. Åtgärden uppfattades av anställda mer som ett sätt att skydda personalen från framtida anklagelser än för att trygga kvinnan.

Samtidigt tilläts vikarien jobba kvar och en dryg månad senare fastanställdes han av den tillförordade enhetschefen.

undefined
Enligt Anders Karlsson har rutinerna kring hur personalen ska agera vid allvarliga händelser lyfts i samtliga kommunala verksamheter efter händelsen.

Även avdelningschefen underrättades om händelsen och de åtgärder som vidtagits. Båda cheferna ska vid olika tidpunkter ha pratat med kvinnan om de sexuella trakasserierna, men senare känt ambivalens inför om hennes berättelse varit trovärdig.

Enhetschefen upplever att aktuell brukare kan berätta om händelser som inte är tillförlitliga och att det uppstår svårigheter att veta vad som faktiskt har inträffat, detta bekräftar även avdelningschef vid samtal, står det i kommunens utredning av händelsen.

Enligt Anders Karlsson har verksamheten tydliga riktlinjer för situationer där brukare utsätts för våld eller övergrepp, och där kommunens jurist alltid ska kopplas in vid allvarliga händelser för att bedöma om en polisanmälan ska upprättas. Så skedde inte i det här fallet, något han ser allvarligt på.

– Sexuella trakasserier bör alltid anmälas och även om den enskilda brukaren själv inte vill anmäla bör vi ändå göra en egen anmälan. Sedan är det polisens sak att utreda händelsen. Det har hela tiden stått i instruktionerna. Nu har vi lyft upp rutinen på nytt och tryckt på att den ska följas.

undefined
Händelsen är anmäld både till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, och Integritetsskyddsmyndigheten, Imy.

I det här fallet har både personal och ansvariga chefer känt till anklagelserna. Hur kan ingen ha förstått att det eventuellt borde göras en polisanmälan?

– Det är olyckligt och inte okej. Vi har inte följt våra rutiner och jag kan inte riktigt svara på varför. Men nu har vi lyft det med samtliga verksamheter.

Hur kunde mannen få en fast anställning på boendet så kort efter att de här allvarliga anklagelserna riktats mot honom?

– Han hade vid tillfället bra renommé och hade fungerat på boendet. Sedan kan jag förstå att det utifrån ser jättekonstigt ut att han anställdes på boendet efter att ha blivit utpekad. Å andra sidan stod ord mot ord och han var inte dömd på något sätt.

Enligt kommunens rapport ska kvinnan senare under förra sommaren ha ifrågasatt varför mannen jobbade kvar på boendet. Hon ska ha berättat att hon känt sig obekväm av hans närvaro och personal vittnar om hur kvinnan undvikit att vistas i sin lägenhet när mannen haft arbetspass.

Fem månader efter första händelsen blir mannen på nytt anklagad för sexuella närmanden, den här gången av en annan kvinna på boendet. Nu stängs han av och en utredning tillsätts.

undefined
Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, ska nu ta ställning i ärendet.

Under den uppdagas det att den utpekade personalen varit inne och smygläst i den första kvinnans journaler vid 15 tillfällen mellan april och augusti. Enligt Anders Karlsson har det varit möjligt för mannen att göra det här eftersom han jobbat kvar på boendet.

– Det är ett problem. Man skulle vilja stänga brukarens journal för den här personalen. Men det kan man inte i det journalsystem vi jobbar med, som inte bygger på individ utan på enhet. Det här är något vi tittar på nu.

undefined
Vi accepterar inte sexuella trakasserier och negativ särbehandling på något sätt. Alla brukare ska känna sig trygga i sina bostäder, säger Anders Karlsson.

Vad tänker du om hela händelsen?

– Vi måste ha tillit till våra brukare, om de berättar om sådant här så måste vi agera och det har vi inte gjort i det här fallet. Vi accepterar inte sexuella trakasserier och negativ särbehandling på något sätt. Dessutom handlar det här om personer i beroendeställning till oss. Alla brukare ska känna sig trygga i sina bostäder. Det är huvudpunkten. Och det gör de flesta.

Rimmar inte det budskapet lite konstigt med hur ni agerat i det här fallet?

– Jo. Och vi har gjort fel.

Mannen har nekat till alla anklagelser. Han avskedades i november.

Serviceboende med bas

Boendet där händelsen ägde rum är ett så kallat serviceboende inom funktionshinderomsorgen i Eskilstuna kommun. 

Målgruppen är personer som omfattas av lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS.

De boende har egna lägenheter men också tillgång till en bas där det finns personal och gemensamytor. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!