Mer än hälften sägs upp efter varsel – Asil, 49: "Känns inte bra"

Av de 105 tillsvidareanställda som varslats i förskolan har nu 65 barnskötare fått besked om att de sägs upp. Flera av dem har jobbat flera år inom förskolan och en av de drabbade är Asil, 49: "Jag blev chockad ", säger hon.

Eskilstunabon Asil har arbetat inom förskolan i Eskilstuna i snart sex år. Nu mister hon sitt jobb.

Eskilstunabon Asil har arbetat inom förskolan i Eskilstuna i snart sex år. Nu mister hon sitt jobb.

Foto: Fredrik Sandberg/TT, Privat

Eskilstuna2024-06-23 11:00

Nyheten i korthet

  • Eskilstuna kommun har sagt upp 65 av de 105 tillsvidareanställda barnskötarna som varslades i mars, på grund av minskat antal barn i förskolan. Detta är andra gången på kort tid som kommunen minskar personalstyrkan.
  • Till skillnad mot förra året deladesförskolorna den här gången upp i mindre laskretsar, vilket har lett till att en del långtidsanställda barnskötare har blivit uppsagda medan nyanställda kan få stanna.
  • Fackförbundet Kommunal har uttryckt frustration över detta och menar att det redan nu finns signaler om att förskolan är underbemannad och att personalen är stressad.

Asil är utbildad barnskötare och har jobbat nästan sex år inom kommunala förskolan i Eskilstuna. Hon är en av de 65 tillsvidareanställda som nyligen sagts upp efter det stora varslet som lades i mars i år.

– Plötsligt fick jag ett papper med mitt namn och personnummer på där det stod att jag var uppsagd. Det känns inte bra. Jag blev väldigt chockad och ledsen, säger hon.

Det här är andra gången på kort tid kommunala förskolan bantar sin personalstyrka. Förra året krympte antalet anställda med över 120 tjänster. Då liksom nu är förklaringen enligt kommunen att barnen i förskolan blir allt färre och därför måste också bemanningen minska. Liksom förra året är det barnskötare som får sluta. Några har kunnat omplaceras till andra tjänster i kommunen men eftersom samma procedur genomfördes även förra året har antalet lediga tjänster att matchas mot varit något begränsade.

Vid förra årets personalneddragningar räknades hela den kommunala förskolan som en turordningskrets där principen "sist in, först ut" gällde. Den här gången har förskolorna delats upp i mindre laskretsar vilket gör att barnskötare som arbetat många år kan få gå medan kollegor på andra förskolor, som varit anställda en kortare tid, kan få vara kvar.

undefined
Tidigare i år varslades 105 anställda inom den kommunala förskolan i Eskilstuna. Så sent som förra året bantades förskolans personalstyrka med över 120 tjänster.

Samtliga fackförbund med medlemmar inom förskolan förordade att alla förskolor skulle räknas som en krets även nu. Arbetsgivaren, alltså barn- och utbildningsförvaltningen på Eskilstuna kommun, ville enligt facken dock utgå från personalens anställningsår förskola för förskola.

Till slut enades parterna om en medelväg där de 18 förskolor som bedömts ha övertalig personal delades in i sex kluster om tre förskolor i varje krets.

Fackförbundet Kommunal, som organiserar barnskötare, är emellertid fortsatt kritisk till indelningen.

– Det blev bättre än att titta på varje förskola för sig, men det är väldigt märkligt att inte utgå från anställningsår inom kommunen när det kommer till uppsägningar. Jobbar man på en förskola inom en krets där de flesta har arbetat i 27 år får man gå fast man varit anställd i exempelvis 16 år, säger Wallentin Berggren, sektionsordförande i Kommunals avdelning Öst, där Eskilstuna ingår.

undefined
Wallentin Berggren är sektionsordförande i Kommunals avdelning Öst där Eskilstuna ingår. Han vittnar om många frustrerade medlemmar inom förskolan efter det stora varslet tidigare i år.

Kommunal har haft kontakt med många frustrerade medlemmar senaste tiden.

– Som fack är vi inte inblandade i själva omställningsfasen där personal matchas mot andra tjänster, där har arbetsgivaren det fulla ansvaret och arbetsledningsrätten på sin sida. Vad gäller varsel om uppsägningarna har de skett i enlighet med lasreglerna. Men vi känner också frustration och för en otrolig kamp för att företräda våra medlemmar. Vi får dagligen signaler på att förskolan är underbemannad redan nu och att personalen är stressad.

Barnskötaren Asils uppsägningstid löper till den sista november i år. Efter det vet hon inte vad som händer.

– Det känns orättvist. Man jobbar, tar mycket ansvar och betalar skatt. Jag fyller snart femtio och det är inte så lätt att hitta något nytt. Det gör ont att inte få något annat erbjudande till exempel att ingå i vikariepoolen eller att gå ner i tid. Man behöver verkligen ett jobb, säger hon.

– Det är också synd om barnen. Det känns inte som att man tänker på barnen och deras perspektiv.

undefined
Asil är utbildad barnskötare och har nyss fått veta att hon är uppsagd.
undefined
Asil gillar att måla och när hon blev uppsagd gick hon hem och skapade det här verket.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!