På Samhall arbetar personer som behöver skyddat eller anpassat arbete. De anställda har funktionsnedsättningar som påverkar arbetsförmågan så att de har svårt att få ett annat arbete.
Skyddsombuden på Samhall Eskilstuna städ och bemanning larmade förra året om problem med företagets arbetsmiljöarbete. Arbetsmiljöverket gjorde därför en inspektion i juni och upptäckte en rad brister.
Bland annat nämnde skyddsombuden flera situationer som skulle kunna utgöra kränkande särbehandling. Händelserna hade inte rapporterats och utretts, eftersom företaget sa sig inte ha känt till dem. Enligt företagets riktlinjer ska kränkande särbehandling anmälas utan att några personuppgifter lämnas. Men skyddsombuden påtalar att den blankett som ska användas, kräver att anmälaren uppger både sitt eget namn och namnet på den som kränkt. Enligt skyddsombuden är det få som anmäler, eftersom de inte vill ange dessa uppgifter.
Det finns också oklarheter gällande arbetsfördelningen mellan olika chefer och arbetstagarna har därför svårt att veta vem de ska vända sig till. Många av områdescheferna har också en hög arbetsbelastning som gör att de inte kan ge de anställda det stöd de behöver.
Andra brister rör svårigheten att bemanna uppdragen när anställda är sjuka eller frånvarande. Arbetstagare har fått arbeta ensamma trots att det inte var planerat, och har inte fått tillräcklig introduktion eller instruktioner.
Arbetsmiljöverket konstaterar också att Samhall saknar tillräckliga rutiner för att anpassa arbetsuppgifterna till enskilda anställdas arbetsförmåga och funktionsnivå. De får också kritik för bristande smittskyddsåtgärder under coronapandemin.
Arbetsmiljöverket krävde att Samhall skulle införa en rad rutiner och handlingsplaner för att rätta till bristerna. I november gjorde myndigheten en uppföljande inspektion. De kunde då konstatera att Samhall påbörjat arbetet, men ännu inte var klara.
Samhall svarade att de arbetade aktivt, men att kraven var omfattande. De bad därför om att få hela resten av året på sig.
Det tycker Arbetsmiljöverket är för lång tid. De bedömer förvisso att Samhall arbetar aktivt med problemen och förstår att det kan ta tid, men säger samtidigt att det är viktigt för arbetsmiljön att bristerna åtgärdas. De beslutar därför att sätta sluttiden till den 30 oktober 2022. Föreläggandet förenas med ett vite på 200 000 kronor.