Årbyskolans nedläggning ifrågasatt – kritik mot hanteringen växer

Nedläggningen av högstadiet på Årbyskolan i Eskilstuna har mött kraftig kritik. Föräldrar till barn på skolan har nu lämnat in en överklagan till förvaltningsrätten.

Ida Johansson har barn som går på Årbyskolan. Hon hoppas att beslutet att lägga ner högstadiet rivs upp.

Ida Johansson har barn som går på Årbyskolan. Hon hoppas att beslutet att lägga ner högstadiet rivs upp.

Foto: Privat

Eskilstuna2024-06-30 06:15

Nyheten i korthet

  • Nedläggningen av högstadiet på Årbyskolan i Eskilstuna har mött kraftig kritik från föräldrar och politiker, som anklagar processen för att vara hemlighetsfull.
  • En överklagan har lämnats till förvaltningsrätten och Liberalerna, bland andra, motsätter sig starkt nedläggningen.
  • Nedläggningen motiveras med låga studieresultat och minskat intresse för skolan, men kritiker ifrågasätter tolkningen av statistiken och saknaden av dialog.

Beslutet, som fattades strax innan sommarlovet, kom som en chock för många. Berörda föräldrar uppger att de fick informationen via Vklass, utan någon föregående dialog eller varning.

Ida Johansson, som har barn på skolan, uttrycker sin frustration.

– Beslutet har tagits i tystnad. Min dotter ska börja åttan nu och som det ser ut blir det hennes sista år på skolan. Hon frågar hela tiden vilken skola hon ska gå på sen, säger hon.

Föräldrar har nu skickat in en överklagan till förvaltningsrätten. Enligt Ida Johansson har 20 personer skrivit under.

– Vi hoppas såklart att beslutet rivs upp, det är ju förhoppningen och målet. För den demokratiska processen har inte gått rätt till, säger Ida Johansson.

Mikael Edlund (S), ordförande i grundskolenämnden, står fast vid beslutet att lägga ner Årbyskolans högstadium.

– Skolan har inte levererat tillräckligt bra resultat, trots att vi har satsat otroligt stora resurser. Det är inte hållbart att ha så många elever som inte når gymnasiebehörighet. Vi kan inte fråga barn och föräldrar vad de tycker om att lägga ner högstadieskolan, det är klart att de vill behålla den. Beslutet är nu redan fattat, säger han.

undefined
Årbyskolan i Eskilstuna.

En av de aspekter som angetts i samband med nedläggningen av högstadiet är att det kan finnas hälsofördelar med en längre skolväg, som skulle ge barnen mer rörelse. Men för de elever som måste åka buss blir det ingen hälsofördel, enligt Ida Johansson.

– Årbybarnen rör sig mer än majoriteten. Att åka längre med buss skulle jag inte säga är en hälsofördel utan ger snarare minskad sömn och mer stress. Upplevelsen är att de som har tagit detta beslut har suttit själva, inlåsta inne i sin kammare, säger Ida Johansson.

Trots protesterna och en oenig grundskolenämnd klubbades förslaget igenom av Eskilstunas styrande politiska majoritet, Socialdemokraterna och Moderaterna, den 12 juni

I barn- och utbildningsförvaltningens förslag till beslut framgår det att skälen bakom nedläggningen av högstadiet är främst relaterade till skolans låga studieresultat samt en ökande trend där fler elever väljer att inte börja årskurs sju vid Årbyskolan.

I augusti är planen att tillsätta arbetsgrupper som ska utveckla en genomförandeplan för nedläggningen. Barn- och utbildningsförvaltningen har fått i uppdrag att leda detta arbete och planen förväntas presenteras vid grundskolenämndens sammanträde den 11 oktober 2024. 

Behörig till gymnasiet

För att vara behörig till gymnasiet krävs godkända betyg i åtta ämnen, inklusive svenska, svenska som andraspråk, engelska och matematik. Enligt Skolverkets statistik var 65 procent av eleverna på Årbyskolan behöriga till yrkesprogram år 2021, 66 procent år 2022 och 59 procent år 2023.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!