Klart: Högstadiet på Årbyskolan läggs ner

Protesterna från personal, elever och föräldrar hjälpte inte. På onsdagseftermiddagen klubbade en oenig grundskolenämnd igenom att högstadiet på Årbyskolan ska läggas ner.

Årbyskolan i Eskilstuna.

Årbyskolan i Eskilstuna.

Foto: Anders Nilsson

Eskilstuna2024-06-12 15:17

Nyheten i korthet

  • Trots protester från personal, elever och föräldrar beslutade grundskolenämnden att lägga ner högstadiet på Årbyskolan i Eskilstuna.
  • Skälen till nedläggningen är låga studieresultat och minskande elevantal, men lärare på skolan anser att beslutet är felaktigt och förhastat.
  • Beslutet, som inte var enhälligt, innebär att högstadiet stänger från och med höstterminen 2025, med planer på att ge mer utrymme åt förskoleklasser och låg- och mellanstadiet.

Sedan planen på att avveckla Årbyskolans högstadium avslöjades för två veckor sedan har debatten gått varm, inte minst i Eskilstuna-Kurirens kommentarsfält och på insändarsidorna. Personal och elever på skolan har även uttryckt både frustration och kampvilja under en manifestation i centrala Eskilstuna samma dag som barnen gick på sommarlov. 

undefined
Agnetha Methander, Jessica Wiklund och Tobias Wilén är lärare på högstadiet på Årbyskolan i Eskilstuna. Här har de precis haft ett möte med företrädare för grundskolenämnden i stadshuset för att framföra sina åsikter kring nedläggningen.

Högstadielärarna Agnetha Methander, Jessica Wiklund och Tobias Wilén kämpade ända in i kaklet. 

Med ett knappt dygn kvar till grundskolenämndens avgörande sammanträde fick trion till ett möte med bland andra grundskolenämndens ordförande Mikael Edlund (S) för att försöka få svar på frågor som blivit hängande i luften och för att framföra sina argument kring varför de anser att Eskilstunas styrande politiker bör fundera ett varv till och inte ta ett förhastat beslut. 

Skälen bakom nedläggningen är enligt nämnden låga studieresultat samt att allt fler elever väljer bort Årbyskolan när det är dags att börja årskurs sju.

– Vi håller helt med om att studieresultaten behöver höjas och vi har sett att de är på väg uppåt. Att lägga ner högstadiet och splittra den samlade kompetens som finns på skolan tycker vi inte är rätt väg att gå, säger Jessica Wiklund.

undefined
Lärarna Agnetha Methander, Jessica Wiklund och Tobias Wilén träffade grundskolenämndens ordförande Mikael Edlund (S) dagen innan nedläggningsbeslutet fattades. De var uppgivna efter mötet men känner att de gjort vad de kan.
undefined
Mikael Edlund (S), grundskolenämndens ordförande i Eskilstuna.

Agnetha Methander och Tobias Wilén har jobbat på Årbyskolan i 14 respektive 22 år. De är oroade över vad som kommer hända i området när högstadiet försvinner.

– Årby är ett utsatt område där skolan är en trygg plats. Beslutsfattarna verkar inte ha en korrekt bild av vad skolan står för, säger de. 

De tre lärarna liksom många av deras arbetskamrater anser att det beslutsunderlag som lagts fram är bristfälligt och har gjorts utan dialog med vare sig skolledning eller personal.

– Man behöver lyssna på fler. Förvaltningen hänvisar till en typ av forskning som säger att eleverna skulle lyckas bättre på en annan skola. Men det finns annan forskning som visar att man inte alls höjer studieresultaten genom att flytta eleverna till andra skolor. Det finns fler vägar att gå.

undefined
Årbyskolan i Eskilstuna från ovan.

Under onsdagens grundskolenämnd togs ändå beslutet att lägga ner årskurs sju till nio på Årby från och med höstterminen 2025. Exakt hur det ska gå till, exempelvis om elever som redan går i högstadiet kan få gå kvar tills de slutar nian, ska presenteras senare.

Nämnden var dock inte enig. Liberalerna, Vänsterpartiet och Kristdemokraterna yrkade exempelvis på avslag med motiveringen att beslutet är ogenomtänkt.

När högstadiet flyttar ut är tanken att Årbyskolans förskoleklasser samt låg- och mellanstadiet ska få mer utrymme i lokalerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!