Förra året var tanken att EEM skulle höja VA-taxan med tio procent, efter beslut i EEM:s styrelse. Detta ändrades under resans gång och slutade med att VA-taxan förblev oförändrad för 2024.
– Detta med anledning av återförandet av obeskattade reserver till VA kollektivet, berättar Karin Ols.
Nu har EEM:s styrelse tagit beslut om att VA-taxan behöver höjas för att klara av kommande investeringar.
– På styrelsemötet har det beslutats att brukningsavgiften behöver höjas med nio procent för 2025.
Hon förklarar att priset generellt höjs med ungefär 59 kronor i månaden för de som bor i villa, det betyder att villaägare får betala lite över 700 kronor mer om året.
– Man jämför typ a-hus, enfamiljshus med 800 kvadratmeter stor tomt och förbrukar 150 kubik vatten per år. Det är i snitt en villa på fem rum och kök. Ökningen i pengar blir från 7 821 kronor om året till 8 525. Det är priset inklusive det rörliga priset på vad man förbrukat.
Den fasta brukningsavgiften är i dag 3 571 kronor om året och ökar till 3 892, när det gäller villa.
De flesta kommuner höjde VA-taxan inför 2024, var fjärde kommun höjde taxan med över 20 procent. Och man räknar med att höjningar kommer även för 2025.
– Nu höjer vi från 2023 års nivå. Vi ligger i jämfört med övriga kommuner i Sverige på en ganska låg kostnad för de som bor i villa, även efter höjningen 2025.
När det kommer till boende i lägenhet gäller samma höjning.
– Vi ser även här en ökning med nio procent.
I Sverige jämförs typhus, ett flerbostadshus med 15 lägenheter i detta exempel.
– Då blir kostnaden per år för bostaden 68 135 kronor efter höjning, den ligger nu på 62 514. Om man slår ut det per lägenhet blir det 31 kronor mer i månaden.
Om året handlar det om en höjning med cirka 370 kronor.
Den fasta brukningsavgiften är i dag 1 370 kronor om året och ökar till 1 493, när det gäller lägenhet.
Varför behöver ni höja priset med nio procent?
– Det handlar om att vi står inför jättestora investeringar, i båda nät och verk.
Karin Ols förklarar att nuvarande och kommande lagkrav från EU och svensk lagstiftning gör att priserna behöver höjas.
– Vi har stora förnyelsebehov i våra nät, vi måste byta ut vissa sträckor som blivit gamla. Investeringsbehovet där är jättestort. På det har vi allmänna kostnadsökningar också. Vi gör även extra satsningar på att spola spillvattennätet för att hålla det rent.
Hon berättar att vattenförbrukningen inte ökar i stan.
– Vi använder inte mer vatten i Eskilstuna, det är inte därför vi höjer priset. Men om jag får önska så skulle vi använda vattnet mer hållbart. Att man inte diskar under rinnande vatten eller använder kranvatten till bevattning till exempel. Att man bara använder det vatten som är nödvändigt, då räcker det till fler.
I dag är priset för en kubikmeter vatten 19,20 kronor, inklusive moms.
– Från årsskiftet blir priset per kubikmeter förbrukat vatten 20,93 kronor, inklusive moms. Även här höjer vi priset med nio procent. Priset gäller för vatten levererat till och även från hushållet, avslutar Karin Ols.