Tidningen kunde redan för drygt ett år sedan avslöja att SRV återvinning, som ägs av kommunerna Huddinge, Botkyrka, Salem, Nynäshamn och Haninge, skulle införa fastighetsnära insamling, FNI.
Eskilstuna Energi och miljö, EEM, har en av få anläggningar i landet som kan färgsortera påsar vilket gjorde att Eskilstuna mycket väl kunde bli den stad som fick uppdraget att ta emot de insamlade förpackningarna från SRV.
– Vi har nu tecknat avtal med SRV och de har redan levererat sina första påsar till vår optiska sorteringsanläggning, konstaterar Kent Briby, affärsområdeschef för återvinning på ESEM.
Den första lastbilen med släp, fylld med färgpåsar med förpackningar, anlände för ett par veckor sedan och nu är meningen att leveranserna blir allt fler framöver.
– Successivt ska vi införa insamling upp till 20 000 hushåll, sen kan vi inte ta mer i vår anläggning då vi inte har kapacitet för mer, just nu, förklarar Kent Briby.
Han berättar att när förpackningar från 20 000 hushåll kommer till Eskilstuna blir det cirka fyra lastbilar med släp i veckan som anländer.
– SRV hade en offentlig upphandling som vi vann, men det var inte så konstigt då det bara var vi som lämnade anbud. Vi är de enda som har den här typen av anläggning i deras närområde. Det här är en jättestor grej, SRV har valt ett bra system och vi är nöjda med affären.
ESEM har skrivit ett åttaårigt avtal.
– Första delen är fyraårigt, sen kan det förlängas med ett år i taget i ytterligare fyra år.
I SRV:s kommuner där de inför FNI arbetar de på ett helt annat sätt än här.
– De har två tunnor, kunderna lägger restavfall i den ena och alla förpackningar och mat i den andra, i färgpåsar. Det är allt i den tunnan som kommer till oss.
SRV samlar in allt i stora containrar och när tre är fulla körs de till Eskilstuna.
– Det är likadant som vi gör i Strängnäs nu.
När innehållet i containrarna tippats in i färgsorteringsanläggningen sorteras de och skickas vidare.
– Plastförpackningar går till Motala och pappersförpackningar till Fiskeby. Metall och tidningar går också vidare tillbaka till producenternas anläggningar. Det är dock producenterna som är ansvariga så de får hämta materialet här själva, förklarar Briby.
– Allt matavfall tar vi hand om och gör bland annat biogas av.
I avtalet med SRV är det meningen att ESEM ska ta emot förpackningar från 70 000 villa-hushåll, två lastbilar med släp om dagen, när det finns möjlighet till det.
– Vår anläggning är 15 år gammal och vi står för en uppdatering av den. En del är slitet och vissa delar, som censorer, går inte att få tag i nya. Vi planerar för en ombyggnation under 2026.
Briby konstaterar att det är en investering i mångmiljonklassen som måste göras.
– Det fina i kråksången är att vi tagit in en ny kund, SRV, som hjälper oss med finansiering till ombyggnationen. Så affären med SRV är jättebra, om vi inte tagit den hade vi ändå behövt bygga om anläggningen och taget hela kostnaden själva.
Vad hade det inneburit?
– Då skulle vi behöva höja avfallstaxan i Eskilstuna, kanske ganska rejält mycket.
Han förklarar att när ombyggnationen är klar finns det kapacitet för att ta emot fler färgpåsar för sortering.
– Anläggningen blir mycket effektivare och då kan vi ta hela volymen i avtalet med SRV, alltså påsar från 70 000 hushåll. Och inte bara det, vi får även möjligheten att ta in ännu fler kommuner. Vi har faktiskt flera som visat intresse.
Anledningen till att kommuner står på led och väntar hos ESEM är den nya förpackningsförordningen.
– Från 2027 måste alla kommuner ha FNI, på ett eller annat sätt.