Skorstensrivarna fick nej på överklagan

Den rivna skorsten vid Tunafors fabriker måste byggas upp igen men bostadsrättsföreningen får förlängd tid på sig att genomföra arbetet. Det slår länsstyrelsen fast i ett beslut. "Vi kommer överklaga föreläggandet om återuppbyggnad till mark- och miljödomstolen", säger föreningens ordförande Stefan Larsson.

Så här såg skylinen vid Tunafors fabriker ut dagarna innan skorsten revs.

Så här såg skylinen vid Tunafors fabriker ut dagarna innan skorsten revs.

Foto: Lars Skärlund

Eskilstuna2022-09-16 05:59

I februari i år beslutade stadsbyggnadsnämnden att bostadsrättsföreningen Tunafors måste bygga upp den numera rivna q-märkta fabriksskorstenen till dess ursprungliga volym och utseende. Detta efter att föreningen i oktober 2020 rivit skorstenen utan lov, något tidningen skrivit om vid flera tillfällen.

undefined
Så här såg det ut när Anton Kalin från företaget Entreprenadrenoveringar rev skorstenen i oktober 2020.

I nämndens föreläggande ingick att återuppbyggnaden ska vara genomförd senast nio månader efter att beslutet vunnit laga kraft. Om så inte är fallet hotar ett vite på 50 000 kronor i månaden.

Föreningen, som hela tiden hävdat att rivningen var nödvändig på grund av säkerhetsskäl, överklagade nämndens beslut till länsstyrelsen. Föreningen har i första hand yrkat på att föreläggandet ska upphävas, i andra hand på att vitet ska sättas ned och genomförandetiden förlängas.

undefined
Före och efter rivningen.

I det beslut länsstyrelsen nu fattat framgår att kravet på återuppbyggnad ligger fast. Nämnden har haft fog för sitt beslut anser länsstyrelsen som däremot går föreningen till mötes på de andra punkterna.

Genomförandetiden förlängs till 18 månader och vitesbeloppet sänks till 25 000 kronor i månaden.

– Vi kommer överklaga föreläggandet om återuppbyggnad till mark- och miljödomstolen. Att tiden sedan är utsträckt till 18 månader i stället för nio är helt rimligt. Det tegel som ska användas tillverkas inte längre utan måste specialbeställas och det lär inte bli det lättaste att få gjort. Samma sak med att få tag i ett företag som kan göra jobbet. Det är inte bara att ringa någon. Vi har försökt få in anbud från flera byggfirmor men det är bara ett företag som sagt att de kan åta sig att bygga upp skorstenen, säger bostadsrättsföreningens ordförande Stefan Larsson.

undefined
De tegelstenar som ska användas vid återuppbyggnaden måste nytillverkas och specialbeställas. Det gamla teglet kasserades vid rivningen.

Vad en återuppbyggnad skulle kosta är oklart. Föreningen har hittills lagt ut 400 000 kronor på själva rivningen. Dessutom har man av stadsbyggnadsnämnden ålagts en så kallad byggsanktionsavgift på 114 240 kronor. Det beslutet överklagade föreningen utan framgång, först till länsstyrelsen, sedan till mark- och miljödomstolen.

– I fallet med sanktionsavgiften har vi skickat in en ansökan till mark- och miljööverdomstolen om prövningstillstånd, säger Stefan Larsson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!