Frense-bolag i konkurs – kunde inte betala ut löner

Ytterligare ett bolag inom Frense living-koncernen försätts i konkurs. Den här gången är det Skyffeln byggprojekt AB, tidigare FL-byggprojekt AB, som kastar in handduken.

Skyffeln byggprojekt AB, tidigare FL-byggprojekt AB, har försatts i konkurs av Örebro tingsrätt.

Skyffeln byggprojekt AB, tidigare FL-byggprojekt AB, har försatts i konkurs av Örebro tingsrätt.

Foto: TT/Robin Folkö

Eskilstuna2024-10-03 17:14

Nyheten i korthet

  • Skyffeln byggprojekt AB, en del av Frense Living-koncernen, har försatts i konkurs av Örebro tingsrätt på begäran av företagets styrelseledamot Holger Frense.
  • Konkursansökan kommer kort efter att fackförbundet Unionen lämnat in två ansökningar till tingsrätten på uppdrag av två tidigare anställda som inte fått ut sina löner.
  • Konkursförvaltare Erik M Gabrielsson har meddelat att de fyra anställda i företaget omfattas av lönegarantin och att konkursen huvudsakligen handlar om obetalda löner.

Konkursen beslutades av Örebro tingsrätt på onsdagen efter en ansökan från bolagets styrelseledamot Holger Frense.

"Grunden för yrkandet är att det i dag står klart att bolaget inte kan betala sina skulder i den takt de förfaller och det antecknas samtidigt att tillståndet inte är endast tillfälligt", skriver Holger Frense i ansökan.

Konkursen sker alltså på bolagets egna begäran. Möjligen hänger det ändå samman med att fackförbundet Unionen för bara en dryg vecka sedan skickade in två ansökningar om detsamma till tingsrätten. Unionen företräder två tidigare anställda i Skyffeln byggprojekt som inte fått ut sina löner under augusti och september.

"Den totala skulden jämte ränta är fortfarande inte betalad, varför bolaget måste anses vara på obestånd", skriver Unionens förbundsjurist i ansökningarna.

Advokaten Erik M Gabrielsson, som hanterade tre konkurser i Frense living-koncernen i fjol, har utsetts till konkursförvaltare även i det här fallet. Han kallar ärendet "en mycket liten konkurs".

– Konkursen har egentligen bara löneskulder till några anställda och tillgångarna utgörs endast av fordringar på ett koncernbolag. Huruvida dessa kommer kunna betalas är nog osäkert. Det bolag man har fordringar mot är ju det som tidigare varit föremål för rekonstruktion, säger Erik M Gabrielsson.

Bolaget som det handlar om är koncernens byggbolag, det företag som numera heter Örebro bygg- och montagekonsult men som är mer känt som Frense living bygg. 

Konkursförvaltare Gabrielsson meddelar även att de fyra anställda i bolaget omfattas av lönegarantin.

– Besluten är redan skickade till länsstyrelsen, säger han.

Skyffeln byggprojekt hette fram till nyligen FL-byggprojekt. Namnändringen gick igenom i slutet av augusti samtidigt som bolaget ändrade säte från Eskilstuna till Hallsberg. Bakgrunden till ändringarna är för Eskilstuna-Kuriren okänd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!