Bytte namn och bad om rekonstruktion igen – fick avslag direkt

Historien om Frense living bygg tar en ny, oväntad, vändning. Detta sedan bolaget bytt namn och säte och åter ansökt om företagsrekonstruktion – i Örebro. Tilltaget var dock fruktlöst – tingsrätten sa nej direkt.

Frense living bygg, eller FL-bygg, har bytt namn till Örebro bygg och montagekonsult.

Frense living bygg, eller FL-bygg, har bytt namn till Örebro bygg och montagekonsult.

Foto: Robin Folkö/Niklas Holm/montage

Eskilstuna2024-09-22 21:00

Nyheten i korthet

  • Byggbolaget Frense living bygg har bytt namn till Örebro bygg- och montagekonsult och återigen begärt företagsrekonstruktion, denna gång i Örebro, efter att Eskilstuna tingsrätt tidigare nekat förlängning.
  • Tingsrätten i Örebro avslog ansökan direkt, ifrågasatte bolagets bokföring och pekade på den hårda kritik som företagets revisor kommit med.
  • Frense livings försök att blåsa liv i rekonstruktionen genom namn- och sätesbyte har inte lyckats. Bolaget kan fortfarande överklaga Örebro tingsrätts beslut till Göta hovrätt.

Turerna kring det krisande byggbolaget Frense living bygg har varit oräkneliga.

För snart ett år sedan, i december 2023, beviljades bolaget företagsrekonstruktion i Eskilstuna tingsrätt. Dessförinnan hade tre av koncernens andra företag försatts i konkurs och ett 60-tal anställda mist sina jobb.

Rekonstruktionen tilläts fortsätta under våren, men strax efter midsommar sade tingsrätten stopp. Bolaget hade inte kunnat visa att ekonomin skulle förbättras nämnvärt med ytterligare förlängning.

Frense living överklagade, men varken Svea hovrätt eller Högsta domstolen såg någon anledning att ens ta upp saken till prövning. Beslutet vann laga kraft i början av augusti och därmed öppnades möjligheten för borgenärer att begära det skuldsatta företaget i konkurs.

Men ingenting hände.

I stället började det droppa in ansökningar till Bolagsverket. Frense ville byta namn och säte på två av sina bolag. Frense living bygg AB skulle bli Örebro bygg- och montagekonsult AB och Frense byggprojekt AB skulle bli Skyffeln Byggprojekt AB. Dessutom ville man ändra säte från Eskilstuna till Hallsberg.

I början av september gick ändringarna igenom.

Anledningen till förändringarna går bara att spekulera om – Frense livings styrelseordförande Holger Frense har inte velat svara på frågor från Eskilstuna-Kuriren/Strengnäs Tidning sedan vår granskning av bolaget i vintras.

Klart är i alla fall att det i torsdags, den 19 september, inkom en ansökan till tingsrätten i Örebro i vilken Örebro bygg och montagekonsult, bolaget som fram tills nyss hette Frense living bygg, på nytt ansöker om företagsrekonstruktion. 

Frense living har alltså bytt namn och säte och därefter vänt sig till en annan tingsrätt för att åter försöka blåsa liv i rekonstruktionen – trots att bolaget redan fått nej i alla instanser.

I ansökan framhärdar Holger Frense i påståendet att "det föreligger grundad anledning att anta att verksamhetens livskraft kan säkras genom rekonstruktion". Han påstår dessutom att bolaget har ordnad bokföring.

Redan på fredagen visade det sig att hela tilltaget varit förgäves. Rådmannen Helen Persson vid Örebro tingsrätt gjorde saken kort och meddelade avslag direkt. 

Hon punkterade omedelbart Holger Frenses påstående om ordnad bokföring, och detta genom att enkelt hänvisa till bolagets egen årsredovisning:

"I revisionsberättelsen som upprättats i anledning av årsredovisningen framgår bl.a. följande. Revisorerna har inte kunnat uttala sig om huruvida årsredovisningen har upprättats i enlighet med årsredovisningslagen, eller om den ger en rättvisande bild av bolagets finansiella ställning per den 31 december 2023 eller av dess finansiella resultat och kassaflöde för året enligt redovisningslagen. Inte heller har de kunnat uttala sig om huruvida förvaltningsberättelsen är förenlig med årsredovisningens övriga delar."

undefined
Holger Frense, styrelseordförande för Frense living bygg, numera Örebro bygg- och montagekonsult.

Revisorn Johan Gustafsson är faktiskt anmärkningsvärt kritisk i sin revisionsberättelse.

Han skriver att han har bett bolaget om revisionsbevis för poster i balansräkningen som ska styrka värdet på kundfordringar, obetalda pågående arbeten och upplupna intäkter om totalt över 94 miljoner kronor, men att han inte fått några. Det här är poster som bolaget tagit upp som tillgångar i årsredovisningen, men som man alltså inte kunnat presentera några underlag för.

Frense living har också stora krav på sig från tidigare underentreprenörer. Enligt en borgenärsförteckning som getts in till Örebro tingsrätt är det nu 191 företag, myndigheter och organisationer som kräver Frense living på pengar. Av dessa har åtminstone 13 gått i konkurs sedan fordran uppstod. Frense living har bestridit 67 av fordringarna och vissa har gått till domstol.

Frense living uppger i sin ansökan om företagsrekonstruktion att bolaget har tillgångar på 93 miljoner kronor och skulder på 88 miljoner kronor.

Enligt uppgift till Eskilstuna-Kuriren/Strengnäs tidning har anställda inom koncernen ännu inte fått sin augustilön utbetald.

Revisor Johan Gustafsson skriver sammanfattningsvis att det faktum att Frense inte fått betalt från kunder och själva krävs på stora summor innebär "väsentliga osäkerhetsfaktorer som kan leda till betydande tvivel om företagets förmåga att fortsätta verksamheten." 

Frense living bygg, eller Örebro bygg- och montagekonsult, kan fortfarande överklaga Örebro tingsrätts beslut. Överklagandet till Göta hovrätt ska vara inne senast den 11 oktober.

Vi har sökt Holger Frense för en kommentar, men utan att få något svar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!