Frense får inte förlänga sin rekonstruktion – konkursen hotar

Ansökan om att förlänga rekonstruktionen avslås. Konkursen rycker närmare för Frense living bygg.

Tingsrätten bedömer byggföretagets ekonomiska situation som "kritisk".

Tingsrätten bedömer byggföretagets ekonomiska situation som "kritisk".

Foto: Robin Folkö

Eskilstuna2024-06-28 13:02

Det var i december förra året som Frense living bygg AB ansökte om företagsrekonstruktion. Det efter att det stod klart att bolaget hade omkring 80 miljoner kronor i skulder och ungefär lika mycket i tillgångar.

Då beviljade Eskilstuna tingsrätt en rekonstruktion och den förlängdes efter tre månader. Nu har det gått över ett halvår och nu meddelar Eskilstuna tingsrätt att rekonstruktionen inte får förlängas en andra gång. 

Det framgår av ett beslut från tingsrätten under fredagen.

För en vecka sedan yttrade sig Skatteverket till tingsrätten, inför dagens beslut. Myndigheten riktade då hård kritik mot rekonstruktören Niklas Alvestrand Körling, och hans hantering av rekonstruktionsprocessen.

Eskilstuna tingsrätt bedömer att företagets ekonomiska situation är "kritisk" och skriver att det som bolaget presenterat om hur bolaget åter ska bli livskraftigt framstår som "vagt och spekulativt".  Det är också "mycket osäkert" hur företaget ska kunna finansiera en skulduppgörelse med de närmare 200 andra företag som man står i skuld till.

Frense living bygg AB har uppgett att bolaget löpande har informerat om rekonstruktionen till de borgenärer som kontaktat bolaget eller rekonstruktören, och anfört att "det föreligger synnerliga skäl för att rekonstruktionen ska få pågå ytterligare tre månader". 

Så blir det alltså inte.

Om beslutet vinner laga kraft är det fritt fram för bolagets borgenärer att ansöka i tingsrätten om att Frense living bygg försätts i konkurs.

Eskilstuna-Kuriren har varit i kontakt med bolagets styrelseordförande Holger Frense. Han vill dock inte kommentera fredagens beslut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!