Fria vandringsvägar i ån först om många år

2021 var det planerat att de fria vandringsvägarna för fisk i Eskilstunaån skulle vara klara. Så blev det inte. Nu ligger planerna många år fram i tiden.

Kvarnfallet i Torshälla. Om man skulle göra faunapassager förbi hindren som finns i Torshälla skulle halva Eskilstunaån öppnas upp till lekområde för fisk.

Kvarnfallet i Torshälla. Om man skulle göra faunapassager förbi hindren som finns i Torshälla skulle halva Eskilstunaån öppnas upp till lekområde för fisk.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2022-02-06 04:45

"Att få till stånd fria vandringsvägar mellan Mälaren och Hjälmaren är en åtgärd som bedöms vara av såväl regional som nationell betydelse."

Så beskrivs arbetet med fria vandringsvägar i Eskilstuna kommuns vattenplan som gällde fram till 2021. 2021 var också året man satt som slutdatum för att införa fria vandringsvägar.

I vattenplanen lyfts många fördelar. Ökande naturvärden, bättre vattenkvalitet och ökad biologisk mångfald.

Men planerna blev aldrig verklighet. En artikel från 2017 förklarar att frågan försvann när den nya majoriteten uppstod i Eskilstuna.

– Vi tänker inte avstå investeringar i äldreboenden och skolor i dag för att människor förr byggt igen vattendragen för att skapa energi till vår industri, sade Jimmy Jansson, S, kommunstyrelsens ordförande då.

undefined
I Eskilstuna centrum utgör de så kallade Faktoridammarna vandringshinder. Här finns två dammar och en sluss samt två fåror vilka delas av den mellanliggande Strömholmen.

I stället är det nu ett nytt årtal som gäller. I år startar den nationella planen för omprövningen av vattenkraften. Regeringen har beslutat att tusentals kraftverk och dammar, indelade i olika grupper, ska uppdateras med moderna miljövillkor. 2035, om 13 år, ska gruppen där Eskilstunaån ingår prövas.

– Man tar ett helhetsgrepp om vattenkraften i hela landet och det kommer att kosta stora pengar att göra det här och då vill man göra det på ett så klokt sätt som möjligt, säger Oskar Forsum, natur- och vattensamordnare på Eskilstuna kommun.

När regeringen tog beslut om planerna låg Hjälmaren och därmed Eskilstunaån tidigt i den preliminära tidsplanen.

– Just då kändes det rätt hoppfullt. Men sedan blev det rätt snopet när tidsplanen beslutades och Hjälmaren och Eskilstunaån flyttades fram så långt i tiden.

Hur långt fram i tiden pratar vi innan allting är färdigt?

– Tyvärr är det rätt långt fram. Ansökningarna ska lämnas in senast 2035, sedan ska de tas upp och prövas i mark och miljödomstolen och sedan ska åtgärderna utföras. Det är nog närmare 2040 om man följer tidsplanen.

Finns det något som hindrar att man gör åtgärder här innan de här prövningarna?

– Ja och nej. Det är många som äger och är verksamhetsutövare för de här dammarna. När man gjorde den här planen tog man fram en finansieringsmodell för åtgärderna. Det finns en fond avsatt ur vilken man kan söka medfinansiering, men ur den fonden kan man bara söka om hela prövningsgruppen tas upp. Pengarna där ska gå till de samlade bedömningarna. Vill man som enskild gå före utesluts den finansieringsmöjligheten.

undefined
Vandringsbarriären vid Skjulsta består av tre automatluckor i den högra grenen samt en grunddamm i den vänstra grenen. Grunddammen är modifierad för att underlätta fiskuppvandring.

Vilka problem utgör vandringshindren i ån?

– Vi har fisk i Mälaren som inte kommer upp och kan hitta lekområden i Eskilstunaån. På samma sätt har vi arter i Hjälmaren som letar sig till strömmande vatten när de ska leka och då blir dammen i Hyndevad ett hinder för dem att hitta ner. Så det handlar främst och lek- och föryngringsområden för fisk och andra organismer som behöver kunna röra sig i vattendragen. Vandringshindren har en påverkan på biotopen.

Hur ser det ut med turbiner i ån där fiskar kan skadas?

– Det finns flera kraftverk med turbiner. Turbinerna är försedda med galler vid intagen så att fisk inte ska åka igenom turbinerna, sedan är det inte hundraprocentigt men stora fiskar hindras av gallrena.

Det pratas ofta om att fisket var mycket bättre förr och att det finns mindre fisk i dag. Just att skapa förutsättningar för att förbättra fiskbestånden är en stor del i att vattenkraften nu omprövas berättar Oskar Forsum.

– Tillgången på lekområden är begränsad av dammarna och kraftverken, det är inget snack om att det påverkar. Och det är hela poängen med omprövningen, att man ska åtgärda det här.

undefined
Hyndevadsdammen håller på att renoveras men någon faunapassage görs inte i samband med det. I stället kommer en lucka i dammen stå öppen där fisk kan passera.

Vid dammarna i Hyndevad pågår ett renoveringsarbete. Och anledningen till att man inte gör fiskpassager där redan nu är just den kommande miljöprövningen som är planerad till 2035. Det berättar Kristina Birath som är ordförande i Hjälmarens vattenförbund:

– Under det planerade arbetet, som var en nödvändig renovering av lilla dammen, upptäcktes sprickor i berget som krävde att även stora dammen skyndsamt renoverades. Att anpassa dammen med faunapassage kommer att ske när hela prövningsgruppen (alla dammar i Eskilstunaån) som Hyndevadsdammen tillhör till tas upp i en samlad miljöprövning. 

– Nu efter renoveringen blir dammarna täta och kräver att en lucka alltid är öppen. Det är inte en fullgod faunapassage men det tillåter sannolikt arter som är starkt simmande att passera dammen.

Därför är ån viktig

Det är i åar och älvar många fiskar fortplantar sig och vissa arter fortplantar sig enbart där. Mängden fisk skulle vara större om fisken kunde röra sig över större områden för sin fortplantning. Bristen på lekområden beror främst på att människor under lång tid använt vattendragen för olika ändamål och anlagt exempelvis dammar. För att Mälaren ska kunna nå god ekologisk status behöver fiskens rörlighet mellan Mälaren och lekområden uppströms förbättras.

Källa: Mälarens vattenvårdsförbund

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!