Bakslag för Gränden efter domstolsbesked

Den varning som nattklubben Gränden fick för ”icke måttfull servering” ligger fast. Det slår förvaltningsrätten fast efter att restaurangbolaget överklagat miljö- och räddningstjänstnämndens beslut.

Den varning som nattklubben Gränden fick för mängdservering av alkohol i ligger fast. Det står klart sedan förvaltningsrätten avslagit bolagets överklagan.

Den varning som nattklubben Gränden fick för mängdservering av alkohol i ligger fast. Det står klart sedan förvaltningsrätten avslagit bolagets överklagan.

Foto: Malin Johansson/Niklas Holm/Lars Skärlund

Eskilstuna2023-04-19 20:55

I januari beslutade nämnden att tilldela Gränden en varning för ”upprepade brister i skötsamhet gällande mängdservering och icke måttfull servering”. Bakgrunden var den tillsyn som handläggare från miljökontoret gjorde vid ett tillfälle i oktober förra året. De kunde då konstatera att ett sällskap på sex personer gjort en bordsbeställning och där de serverades 14 vodkadrinkar och 20 flaskor starkcider vid ett och samma tillfälle.

undefined
Under en tillsyn i oktober förra året ansåg kommunens inspektörer att ett sällskap på sex personer serverats alkohol på "ett icke måttfullt sätt". Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Eftersom Gränden vid ett tidigare tillfälle fått en erinran för brister gällande ordning och måttfullhet blev det nu frågan om en varning.

Att ciderflaskorna serverades samtidigt som vodkadrinkarna berodde enligt bolaget på en miss i kommunikationen bland personalen. 

Grändens ägare Göran Pettersson ansåg inte att det rört sig om någon överservering. Han hävdar också att personalen, trots missen, hade full koll på gästerna vid bordet och att ingen av dem blev vare sig märkbart påverkad eller överförfriskad under kvällen. Med juridisk hjälp av branschorganisationen Visita överklagade bolaget beslutet till förvaltningsrätten. I inlagan till rätten poängterades att nattklubben ändrat sina rutiner för bordsservering efter varningen.

undefined
Göran Pettersson anser att alkohollagen tolkas alltför strikt i Eskilstuna. "Det går knappt att bedriva nattklubbsverksamhet här", säger han.

– Vi försöker anpassa oss, för vi vill göra rätt. Därför är det viktigt att få direktiv för hur vi kan göra och inte göra, sa han till tidningen när beslutet om varning kom.

Förvaltningsrätten i Linköping har nu i en dom meddelat att man avslår överklagandet. Mängden alkohol som serverades till det sex personer stora sällskapet är inte förenligt med alkohollagens krav på ”iakttagande av måttfullhet vid servering”, skriver domstolen. Och eftersom bolaget tidigare fått en erinran rör det sig om upprepade överträdelser vilket gör att nämnden haft skäl för att tilldela en varning.

Göran Pettersson är både besviken och bekymrad över domstolens besked. Att få en varning är allvarligt säger han och uttrycker en oro över att stå som ägare till verksamheten.

– Vi har öppet fredag och lördag och jag kan inte vara på plats där varje kväll. Det märkliga är att den här typen av servering förekommer i hela Sverige men i Eskilstuna tolkas lagen väldigt strikt, alkoholinspektörerna ser inte till verkligheten. Det går knappt att bedriva nattklubbsverksamhet i Eskilstuna, säger han och tillägger att han för diskussioner med Visita om ett eventuellt överklagande till kammarrätten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!