Mot alla odds: Skövlade hybridsippan i Kjula räddad

Den unika hybridsippan på Kjulaåsen bedömdes vara helt bortom räddning efter att den skövlats av okänt fordon. Men mot alla odds visar det sig nu att rötterna överlevt den brutala behandlingen.

Bedömningen var att den unika hybriden mellan en backsippa och mosippa på Kjulaåsen var bortom räddning. Men nu har rötterna och delar av stjälken grävts fram. Karl-Joel Sundholm på länsstyrelsen har också sett till att staket kommit på plats för att hindra framtida skövling.

Bedömningen var att den unika hybriden mellan en backsippa och mosippa på Kjulaåsen var bortom räddning. Men nu har rötterna och delar av stjälken grävts fram. Karl-Joel Sundholm på länsstyrelsen har också sett till att staket kommit på plats för att hindra framtida skövling.

Foto: Privat

Eskilstuna2023-06-28 11:38

– Det trodde vi aldrig, det känns jättebra, säger Karl-Joel Sundholm, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen i Sörmland.

Det var i slutet av maj i år den unika hybridsippans historia såg ut att vara över.

Den blålila blomman, en korsning mellan den ovanliga backsippan och den ännu mer ovanliga mosippan, har växt i en talldunge på Kjulaåsen i Eskilstuna sedan åtminstone början på 1970-talet. En växthybrid av denna sort är mycket sällsynt och Kjulaexemplaret är ett av fåtal kända fynd någonsin i Sverige och resten av världen.

undefined
Den 22 april 2023 såg den sällsynta hybriden på Kjulaåsen ut så här då den rapporterades in till artportalen. Växten är en korsning mellan backsippa och mosippa, båda fridlysta arter.

Kjulasippan, vars position är nära logistikparken, levde farligt redan förra året då en hög med ris- och stubbrester dumpats alldeles intill det lilla nätstaket som skyddat växten. Men så i våras upptäcktes att plantan försvunnit efter att okänd maskinförare flyttat på avfallshögen och schaktat på platsen. Tilltaget bedömdes ha utplånat hybriden för evigt.

– Det är jättetragiskt, sade länsstyrelsens Karl-Joel Sundholm till tidningen i maj efter att ha bevittnat förödelsen.

Den välkända växten sörjdes även av Eskilstunabor och utsocknes naturvänner som haft för vana att titta till blomningen varje vår.

– En stor skandal är vad detta handlar om. Absolut bedrövligt, kommenterade en läsare nyheten.

undefined
Så här såg det ut i slutet av maj 2023 efter att en schaktmaskin dragit fram. Av hybridsippan fanns inga synliga spår.

Men skam den som ger sig. Trots att hoppet var i det närmaste ute återvände Karl-Joel Sundholm nyligen till Kjulaåsen med en spade och skyffelhjälp.

– Vi var väldigt skeptiska men tänkte att vi måste göra ett försök, säger han.

Rishögen avlägsnades och efter en hel del krafsande kom glädjebeskedet att hybridens rötter mirakulöst fanns kvar under marken.

– Det är jätteskoj. Vi trodde att den var helt bortschaktad men roten satt väldigt djupt, säger Karl-Joel Sundholm.

undefined
Staket på platsen ska se till att inga obehöriga fordon kommer in.
undefined
Den unika hybriden näst intill dödförklarad men har nu återuppstått mot alla odds.

Nu har länsstyrelsen dessutom satt upp ett rejält staket för att förhindra fordon från att köra in i den aktuella skogsdungen och dumpa avfall. Själva växten har också byggts in i en större gallerbur för att skyddas ytterligare. Planer finns även på att skylta upp området lite bättre.

Det är markägaren Sveaskog som bekostat staket och bur. Sveaskog har också polisanmält skövlingen som rubriceras som artskyddsbrott.

– Det är väldigt roliga nyheter att växten kan räddas. Vi på Sveaskog har haft ett bra samarbete med länsstyrelsen. Vi finansierade och de utförde åtgärderna med att ta bort schaktmassorna och rädda växten, säger Isabelle Östling på Sveaskog.

undefined
Isabelle Östling, miljö - och kvalitetssamordnare på statliga Sveaskog.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!