Britt-Marie Andersson hade tidigare sitt hem på Kjulaåsen. 2019 var hon och hennes man tvungna att lämna gården då kommunen köpte ut parets fastighet för att kunna bygga ut logistikparken i Kjula. Nu är huset rivet men Britt-Marie Andersson har fortsatt att besöka området då och då, bland annat för att titta till den blomstrande raritet som återkommit varje vår och som hon värnat om lite extra.
– Det är framför allt min man Olle som inventerat växtligheten i trakterna då han var engagerad som floraväktare. Nu har jag tagit över lite, säger hon.
Den blålila blomman, en korsning mellan den ovanliga backsippan och den ännu mer ovanliga mosippan, växte tills helt nyligen i en talldunge inte långt från logistikparken. En växthybrid av denna sort är mycket sällsynt och fyndet på Kjulaåsen är känt sedan början av 1970-talet. Enligt praktverket Sörmlands flora är hybriden bara hittad i Sverige en gång tidigare, då i Nätraby i Blekinge 1932. Rapporter finns också från Sachsen och Bayern i Tyskland som tillsammans med Kjulaexemplaret sannolikt är de enda kända förekomsterna i världen.
Backsippa och mosippa är båda fridlysta och rödlistade. Kjulahybriden var även skyddad av en liten inhägnad och välbekant för Sveaskog som äger den aktuella marken. Det hjälpte dock inte.
Förra året dumpade någon en hög med stubbrester precis intill inhägnaden. Växten var emellertid fortfarande intakt och blommade som vanligt även i år.
– Vi såg ju att den levde farligt. Så sent som i april var jag där med en vandrargrupp på 20 personer och tittade på den, säger Britt-Marie Andersson.
Men nu ser hybridsippans historia ut att vara över. Häromdagen upptäcktes att någon schaktat på platsen genom att flytta stubbhögen en bit. Samtidigt skadades flera träd och den unika plantan skövlades.
– Vi är jätteledsna och upprörda, säger Britt-Marie Andersson.
Mycket röjningsarbete pågår i logistikområdet, men vem som använt talldungen som tipp är oklart.
– Jag har ringt Sveaskog som skulle undersöka saken.
I veckan besökte Karl-Joel Sundholm, naturvårdshandläggare på länsstyrelsen, Kjulaåsen för att syna förödelsen. Även han konstaterar att växten är väck.
– Det är jättetragiskt, säger han.
Länsstyrelsen ska nu försöka få klarhet i vad som hänt.
– Beroende på vad som kommer fram kan det bli aktuellt med polisanmälan.