Rekarnegymnasiet har länge stått ut som ett av kommunens goda exempel när det kommer till arbetet med våldsprevention och jämställdhet i skolan. En av framgångsfaktorerna har varit diskussionsprogrammet Mentorer i våldsprevention, MVP, som ska förebygga mäns och killars våld i samhället. Men nu har skolan inte längre råd att hålla i lektionsserien.
– Vi är jätteledsna. MVP har varit ett fantastiskt verktyg och den viktigaste nyckeln i vårt förebyggande arbete för trygghet, trivsel och jämställdhet. Men vi kan inte prioritera det före att våra elever får den undervisning som är styrd av skollagen, säger Jens Axdorph, rektor på Rekarnegymnasiet.
Sedan tre år tillbaka är MVP-metoden fullt utbyggd på skolan och alla elever i årskurs ett har gått programmet. Även runt hundra medarbetare har utbildats i metoden. Att tvingas spara på något som skolan satsat så mycket resurser på svider, berättar Jens Axdorph.
– Det här var det sista vi ville, men vi har ingen som helst möjlighet att drifta det här själva i år. Det kostar drygt en miljon om året att genomföra MVP. Ändå har vi tidigare prioriterat det eftersom vi har ansett att det är så pass viktigt. Nu är vi jätteoroliga för hur det här ska påverka vårt förebyggande trygghetsarbete framöver.
Enligt Jens Axdorph finns det just nu anledning att ta de här frågorna på extra stort allvar utifrån den rådande situationen med våld och oroligheter bland unga i Eskilstuna.
– Det är oroligt i staden och vi behöver vara på tårna hela tiden. Vi fortsätter så klart att jobba individuellt med trygghetsarbete kring varje elev, men just det här tillfället har varit en fantastisk möjlighet där vi kunnat nå ut till 500 av Eskilstunas ungdomar, med fantastiska diskussioner kring makt och våld.
Vad är det som gör att ni inte klarar den här kostanden i år?
– Jag kan bara utgå från den summa pengar jag tilldelats som rektor. De pengarna räcker till grundverksamheten men ingenting annat. Vi är tufft belastade.
I ett försök att rädda höstens kurstillfällen vände sig skolans rektorer till skolförvaltningen och bad om mer pengar. En önskan som inte gick i uppfyllelse.
Monica Widelund, chef för gymnasieskolan i Eskilstuna, beklagar att Rekarnegymnasiet inte kan genomföra sitt MVP-arbete i år och pekar på den ekonomiskt exceptionella situation som råder.
– Skolan har gjort ett väldigt fint arbete med det här projektet. Men utifrån läget i världen med ökade kostnader på drivmedel, byggmaterial och livsmedel så har de fått göra en prioritering på utbildningen i höst. Sedan är det här något vi måste kämpa för att de ska kunna fortsätta med och att även fler skolor ska kunna ta del av som arbetsmetod framöver.
Arbetet med att införliva fler skolor i projektet är redan igång och så sent som i mars i år presenterade kommunen en satsning på 750 000 kronor för att utbilda fler lärare i MVP på kommunens övriga gymnasieskolor.
Är det verkligen rätt prioriteringar att utbilda ytterligare lärare i metoden när läget är så ansträngt just nu?
– Det är en fantastisk utbildning och en kunskap som finns kvar hos medarbetarna. Så det är inte bortkastade pengar. Däremot vore det väldigt olyckligt om vi skulle behöva pausa arbetet flera år framöver. Därför ska vi jobba för att kunna ta upp det igen.