Mycket bättre kondis, sänkta BMI-värden, bättre kostvanor, mindre stress, ökad trivsel och bättre arbetsförmåga på jobbet – och en minskad sjukfrånvaro, trots pandemin.
– Uppskattningsvis har kommunen sparat 1,3 miljoner kronor på minskad korttidsfrånvaro. Och det bara på en enda av de deltagande arbetsplatserna.
Hälsoutvecklare Gunilla Claesson-Andersson på Kommunhälsan har varit projektledare när elva arbetsplatser i kommunal regi har deltagit i satsningen med namnet "Samverkan för friskare arbetsplatser". Bakgrunden: Kommunen som arbetsgivare till runt 10 000 medarbetare hade för stora kostnader för sjukfrånvaro.
De flesta enheterna som deltagit tillhör kvinnodominerade barn- och utbildnings- eller vård- och omsorgsförvaltningen. De har fått prova på olika friskvårdsmodeller; några har tränat på fritiden i utbyte mot ledig tid, andra schemalagt på arbetstid. Några personalgrupper har fått uppskattad tid tillsammans för regelbundna samtal och reflektion.
De deltagare som inledningsvis hade höga sjuktal har sänkt dem med i snitt 24 procent genom att komma igång och träna. De som löpte stor risk för ohälsa vid projektstarten blev drygt 30 procent färre via träning på arbetstid. Och i den grupp som fick kompensationsledigt för att träna på fritiden hände det allra mest. Antalet medarbetare med kondition i "hälsosam" nivå ökade med 450 procent, enligt projektledarens beräkningar. Och sjukfrånvaron sjönk med 30 procent.
Nu blev det inte samma fina resultat på alla arbetsplatserna.
– Alla har helt enkelt inte haft möjlighet att delta fullt ut. Vi har haft flera chefsbyten på vägen och i pandemin har vi inte kunnat vara ute i verksamheterna för att peppa och stötta. Det var mycket som inte blev som det var tänkt.
Men mycket blev gjort och på måndag kväll bjuder Gunilla och hennes kollega Lotta Moberger, som jobbat i projektet sedan mars, in deltagare och enhetschefer för en summering och festlig avslutning i hälsans tecken.
– Sen är det meningen att satsningen ska bli en början på något nytt. Vi hoppas verkligen att de här intensiva projektåren ger ringar på vattnet och används klokt. Vi har ju verkligen sett vad som ger effekt på sjukfrånvaron, och att satsa på kvinnodominerade yrken är ett kommunalt åtagande för 2023. Men pengarna som styr vad som händer efter vår insats, säger Gunilla och Lotta med en blinkning till politikerna.