Under onsdagen publicerades den årliga Nils Holgersson-rapporten för 28:e gången. Rapporten har det fullständiga namnet ”Fastigheten Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige” och går ut på att man fiktivt flyttar en typisk flerbostadsfastighet genom landets samtliga 290 kommuner för att jämföra kostnader för el, fjärrvärme, avfall, vatten och avlopp. Typhuset har totalt 1 000 kvadratmeters boyta fördelad på 15 lägenheter på i snitt 67 kvadratmeter. Priserna räknas sedan ut per typlägenhet.
Rapporten konstaterar att totalkostnaden har ökat med 11,1 procent under året i landet. Ökningen för Sörmlands del är ungefär lika hög, 11,3 procent.
– Det senaste årets kostnadsökningar sätter en enorm press på hushållen och fastighetsföretag som redan är hårt pressade av inflation och kraftigt stigande räntor. Det här är nödvändiga tjänster i ett hushåll och inget som går att göra avkall på, säger Louise Wall, ordförande i Nils Holgerssongruppen som har sammanställt rapporten.
I Eskilstuna ligger ökningen i år på 11,8 procent, vilket alltså är högre än både Sörmland och riket, men betydligt lägre än ökningen förra året, som låg på 16,3 procent.
I riket har samtliga kostnader som jämförs ökat. Allra mest elpriset, som gått upp 17,7 procent. I Eskilstuna har elpriset ökat ännu mer, 18,8 procent.
Men i Eskilstuna har faktiskt inte allt blivit dyrare. Kostnaden för avfall har i stället sjunkit det senaste året, från 134 till 125 kronor per månad för standardlägenheten. Energi och miljö aviserade nyligen att renhållningstaxan blir kvar på samma nivå 2024.
I Eskilstuna ligger totalkostnaden för el, fjärrvärme, avfall, vatten och avlopp på 2 245 kronor per månad för typlägenheten. Det är näst lägst bland kommunerna i Sörmland och 25:e billigast i landet. Billigast i länet är det i Oxelösund och dyrast i Vingåker, där kostnaderna är runt 750 kronor högre per månad och lägenhet jämfört med Eskilstuna.
Statistiken i rapporten har hämtats från Svenskt Vatten, Energimarknadsinspektionen, Energiföretagen Sverige, SCB samt genom egen insamling. Nils Holgerssongruppen består av Bostadsrätterna, Fastighetsägarna, HSB Riksförbund, Hyresgästföreningen Riksförbundet, Riksbyggen och Sveriges Allmännytta.