Mälarsjukhuset blev först i Sörmland, innan också Nyköpings lasarett senare 2022 invigde sin robotkollega och kom igång med den avancerade operationstekniken. Nu firar Eskilstunakliniken 350 ingrepp med robotkirurgi.
– Det här är en form av titthålskirurgi där fördelen, jämfört med öppen kirurgi, är att patienten får mindre sår, återhämtar sig snabbare och i regel behöver stanna kortare tid på sjukhus, berättar Ninos Oussi, läkare och verksamhetschef på kirurgkliniken på Mälarsjukhuset.
Robotens åtta armar fästs i patientens buk och kirurgen, som sitter vid en högteknologisk konsol en liten bit från operationsbordet, styr tekniken med hjälp av händer och fötter.
På Mälarsjukhuset används Da Vinci bland annat under tjocktarms- och ändtarmscancerkirurgi, urologisk kirurgi dit prostatacancer hör samt gynekologisk kirurgi; framför allt livmoderoperationer. Nyköping använder robotkirurgi bland annat till operationer inom njurcancer- och tjocktarmscancer, samt avancerade bukväggsbråck och övre magmunsbråck.
– Samarbetet från start mellan olika kliniker, och dialogen för att optimera flödet och omhändertagandet av patienterna, har varit över förväntan. Och det är något vi är stolta och glada över, säger Ninos Oussi.
På Mälarsjukhuset har kirurgen jobbat framgångsrikt med titthålskirurgi i många år, och betat av köerna så att den till prostatacanceroperation numera är obefintlig. Därför gick det extra snabbt för kirurgerna i Eskilstuna att anamma Da Vincitekniken.
– Därför har vi bestämt att vi helt enkelt ska bli bäst i Sverige på prostatacancerkirurgi, och kanske så småningom kunna erbjuda operationstider för patienter från andra län. Och i processen behöver vi inte längre slita så väldigt på våra kroppar, sa Ninos Oussi och kirurgkollegan Sarab Shabo när tidningen besökte operationssalen för att se närmare på Da Vinci i mars förra året. Sedan 2017 hade de kämpat för att få Region Sörmland att investera i operationsrobotar.
Da Vinci-robotsystemet dominerar marknaden för avancerad titthålskirurgi. Modellen XI är den senaste i raden från företaget Intuitive Surgical. Tekniken är utvecklad av Nasa, och roboten väger 800 kilo. De två operationsrobotarna har kostat Region Sörmland runt 45 miljoner kronor.