Här bjuds de äldre på en riktig festmåltid

I veckan bjöd Söderhaket in till en festlunch utöver det vanliga på Tunagårdens äldreboende. "Det här känns helt fantastiskt. Jag kan knappt tro att det är sant", säger Maj-Britt Johansson, 98.

Karl-Gustav Eriksson är nöjd med lunchen. "Det här var mycket gott", säger han. Tidningens reporter svarar att det låter toppen. "Nej, det här är mer än toppen", säger han då.

Karl-Gustav Eriksson är nöjd med lunchen. "Det här var mycket gott", säger han. Tidningens reporter svarar att det låter toppen. "Nej, det här är mer än toppen", säger han då.

Foto: Madelene Hergils

Eskilstuna2023-05-13 15:56

Inne i den stora salen, även kallad "verandan", står borden uppdukade med vinglas, tre uppsättningar bestick, små kaffekoppar och ljus. Vid varje plats sitter en liten rosa skylt med namn skrivet i fin kursiv stil. Många av de äldre har dagen till ära klätt upp sig och en förväntan sprider sig i lokalen – för det är ingen vanlig lunch som ska serveras. Idag står nämligen en tre-rätters med underhållning på menyn.

undefined
Hanna Larsson och Rickard Eriksson från Söderhaket förbereder förrätten. "Det känns fantastiskt att komma ut till äldreboenden och göra det här, säger Hanna Larsson.

Bakom lunchen står Hanna Larsson och Rickard Eriksson med sina medarbetare från Söderhaket.

I mars började de sälja lunchlådor där överskottet går till "Pensionärernas bössa" – pengar som sedan används för att bjuda äldre på stadens boenden på en festmåltid. Förra veckan var restaurangens personal på Odlarbäckens äldreboende och nu var det dags för det första besöket på Tunagården. Eftersom boendet är så stort har de valt att dela upp det på två datum, berättar Hanna Larsson.

– Det känns kul att vara här och se hur de äldre har det och kunna ge tillbaka till den generationen som gjort så mycket för oss och samhället, säger hon.

undefined
Dagen till ära kunde de äldre välja mellan två olika sorters vin, läsk, cider och bubbelvatten. Här serverar boendets aktivitetssamordnare Minna-Maria Lindroos ett glas vin till Karl-Åke Johansson.

Innan det är dags för förrätten serveras det dryck – allt från bubbelvatten till vin. Det skålas så det klirrar ordentligt i glasen.

– Det här känns helt fantastiskt. Jag kan knappt tro att det är sant, säger Maj-Britt Johansson, 98.

Toast Skagen är förrätt på dagens meny. Karl-Gustav Eriksson, 80, funderar på huruvida det kommer att vara en äkta skagenröra eller inte. När maten väl kommit in tar han en tugga och konstaterar:

– Det var skagenröra, jättegott!

undefined
Precis före maten skålar Maj-Britt Johansson med Terttu Karjalainen och sina bordskamrater.

Medan varmrätten serveras, Wallenbergare med potatispuré och brynt smör, bjuder trubaduren Ronnie Gavelin på gamla klassiker, så som "Änglamarken", "Jag vill vara din, Margareta" och "Imagine"

– Jag såg på Instagram att de sökte någon som kunde spela. Jag brukar spela men inte så här. Jag tyckte det var en fin sak och det passade bra med min lunch från jobbet, säger han.

Även om musiken spelas mitt i maten är det flera som sjunger med till de gamla godingarna. En av dem är Karl-Åke Johansson, 77.

– Åh ja, det här är bra, säger han och ler.

Efterrätten, vaniljpannacotta med hallonsås, dukas fram och det är dags för tidningens reporter att bege sig tillbaka till redaktionen när en kvinna från ett av borden uttrycker ett önskemål:

– Kan inte det här vara ett stående inslag?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!