Förra året skickade polisen ut trygghetsenkäter där Eskilstunaborna fick svara på frågor om den upplevda tryggheten i sitt närområde. I våras var det dags igen då omkring 3 800 enkäter skickades ut – totalt svarade 1 995 personer.
Områdena har delats upp efter demografiska statistikområden, DESO, ett system som även används i andra statistiska sammanhang.
Antalet personer som svarat skiljer sig från område till område, men trots det ger undersökningen en bra överblicksbild, menar Elin Johansson, kommunpolis i Eskilstuna.
– Jag tycker att det här är en bra grund för diskussion och något man ska jobba med tillsammans i samverkan, säger hon.
Frågorna i enkäten var samma som förra året och utgick från en skala från 0 till 6 där ett högre index indikerade problem och otrygghet, medan en lägre siffra indikerade trygghet.
Årets undersökning visar att Eskilstunaborna generellt känner sig tryggare i år än förra året. Förra året låg indexet för hela staden på 1,83, i år har det sjunkit till 1,76.
– Folk i Eskilstuna har blivit tryggare när de är ute ensamma sena kvällar. Det vill säga att det finns fler trygga än otrygga personer. Det är något som är ganska tydligt och som bidrar till ett lägre problemindex.
Även om indexet har sjunkit det senaste året så har det ökat i flera enskilda områden. Likt förra året är Årby det område där folk känner sig mest otrygga. Förra året landade indexet på 3,69 – i år ligger det på 4,35.
– Där går det i fel riktning.
Enligt undersökningen upplever Årbyborna främst en ökad otrygghet när det gäller missbruksproblem i området. 44 procent av de tillfrågade upplever problem med narkotikapåverkade personer utomhus, sju procentenheter fler än förra året.
– Utsattheten för skadegörelse och mängdbrott har också ökat, säger hon och fortsätter:
– Oron för att utsättas för brott har också ökat. Det finns även en stor andel personer som är otrygga ute på kvällen och som är rädda för personer i det egna bostadsområdet.
Är det här något som kan kopplas ihop med oroligheterna som varit i Årby?
– Absolut, så tänker jag. Den lägesbilden som vi har i dag i Eskilstuna påverkas oss alla.
Hon anser att det är viktigt att ta varje individs upplevelse av otrygghet på allvar. Men hon menar också att det är viktigt att tänka på vad man bara hör och vad man faktiskt upplever själv.
– Media har stor påverkan men även vad jag hör av mina vänner och grannar – och vad är det jag upplever själv.
Hur arbetar ni för att öka tryggheten i området?
– Vi vill tro att vår synlighet som är väldigt hög i Årby skapar trygghet. Utöver synlighet och närvaro har vi bra samverkan och kontakt med aktörer i Årby, säger hon och berättar att de även har regelbundna besök i både kommunala och ideella verksamheter.
På andra plats över stadsdelarna som upplevs som mest otrygga återfinns även i år Myrtorp-Västermalm-Brunnsbacken.
Likt Årby har den upplevda otryggheten ökat här det senaste året och indexet har gått från 2,92 till 3,19.
Här är det främst två problemområden som sticker ut: missbruksproblematik och en bristande tillit till övriga invånare.
Topplaceringarna över de områden som upplevs som tryggast har ändrats sedan förra enkäten. I fjol hamnade Hällby på en andra plats med ett index på 0,92 – i år har de ett index på 1,08 och halkar ner till en delad tredjeplats tillsammans med Mesta-Borsökna. Det är främst en upplevd otrygghet i kollektivtrafik som ökat i Hällby det senaste året.
I år är det i stället Ärla-Hällberga som intar andra platsen med ett index på 1,00 – vilket är lägre än förra året då det låg på 1,11.
90 procent av de tillfrågade känner sig trygga att gå utomhus ensamma på kvällen. Däremot är det 34 procent som inte håller med om att polisen bryr sig om de lokala problemen.
Enligt enkäten är invånarna i Alberga-Lista allra tryggast i år igen med ett index på 0,78.
Här svarar 83 procent att de är trygga ute om kvällarna och 55 procent känner ingen oro för att utsättas för något brott.
Nu pågår arbetet med att dela resultatbilden med kommunen och stadsdelnätverken som en del av arbetet för att göra Eskilstuna tryggare i framtiden.
– Vi har jättebra lokala stadsdelsnätverk här i stan där vi alla går ihop för att öka tryggheten. Exempelvis om vi kan sätta upp belysning eller ta bort buskage för att öka tryggheten, att man grottar ned sig i saker och ting tillsammans, säger Elin Johansson.