Strax före lunchtid, dagen efter branden är det stilla vid det eldhärjade flerfamiljshuset i korsningen mellan Eskilsgatan och Malmgatan på Söder i Eskilstuna. Byggnaden är fortsatt avspärrad, taket har rasat in och förkolnade brandrester av det som tidigare var någons hem vittnar om eldinfernot.
Brandskyddsföreningens restvärdeledare Andreas Karlsson fick larm om eldsvådan klockan 02.12 natten till onsdag. Omkring 15 minuter senare var han på plats på Söder för att bilda sig en uppfattning om läget och ge evakuerade hyresgäster en hjälpande hand. Först vid sextiden på kvällen lämnade han området.
Tidigt på torsdagsmorgonen var han tillbaka på brandplatsen igen.
– Det är väldigt omfattande skador. De översta våningarna är mer förstörda än de längre ner. Det som ska göras nu är att bygga ett väderskydd som ska fungera som provisoriskt tak, eftersom ordinarie tak är avbränt. Parallellt kommer polisen göra en teknisk undersökning i byggnaden, säger Andreas Karlsson.
Som restvärdeledare fungerar Andreas Karlsson som en länk mellan de drabbade och landets olika försäkringsbolag. Han bistår därför såväl privatpersoner som företag och myndigheter.
– Min roll är att ta hand om och hjälpa de drabbade, exempelvis hyresgäster, fastighetsbolag och företagare.
Det första han gjorde under brandnatten var att se till att berörda hade någonstans att ta vägen. Detta i samarbete med bland andra kommunens tjänsteman i beredskap.
– De boende kom direkt från sängen och var så klart chockade. Vi hade uppsamlingsplatsen på Strigeln där vi såg till att de fick information och kaffe.
Byggnaden som stod i lågor innehåller 39 lägenheter och Andreas Karlsson uppskattar att omkring 65 personer bor i huset. På nedre botten finns det flera affärslokaler, bland annat en pizzeria.
– Vi har haft väldigt bra samarbete med fastighetsägaren som fått fram tio evakueringslägenheter till de värst drabbade. Några hyresgäster får inledningsvis tillbringa några nätter på hotell. Andra bor hos anhöriga. Vi brukar rekommendera att man bor hos anhöriga om det finns möjlighet. Det brukar alltid kännas bättre i sådana här situationer.
En del hyresgäster kunde återvända till sina bostäder redan under onsdagskvällen.
Resterande fick tillåtelse av polisen att besöka sina lägenheter tillsammans med restvärdeledare för att hämta några få ägodelar.
– Vi fick gå in i en trappuppgång i taget och hämta det mest väsentliga som glasögon, bankkort, mediciner och mobiler, säger Andreas Karlsson.
– Men det är svårt för många att se sina lägenheter och ägodelar förstörda.
Hur lång tid det kan ta innan alla boende kan flytta tillbaka är enligt Andreas Karlsson svårt att sia om i nuläget. Lika svårt är det att bedöma kostnaderna för skador på fastighet och lösöre.
– Min erfarenhet är att det brukar ta lång tid. Det är ingen quick fix. Vad gäller det ekonomiska är det också svårt att veta. Först måste en saneringsfirma in och se vad som behöver göras.
Ingen människa eller husdjur skadades i branden.
Fastighetsägaren Mathias Brus på MB Fastigheter är lättad över att skadorna endast blev materiella.
– Vårt fokus är på våra hyresgäster. Det känns bra att alla kom ut och att brandvarnare och utrymningsvägar fungerade som förväntat. Vi vill också tacka för allt stöd från räddningstjänst, kommun, polis och andra som hört av sig, säger han.