Ingen skridskobana på Fristadstorget i vinter

För första gången sedan 2015 blir det ingen skridskobana på Fristadstorget i vinter. Den konstgjorda isen kan i stället komma att användas till hockeyträning – utan skridskor.

Mattias Albers, områdeschef för arenor och friluftsliv vid kultur- och fritidsförvaltningen.

Mattias Albers, områdeschef för arenor och friluftsliv vid kultur- och fritidsförvaltningen.

Foto: Joakim Serrander / Joachim Sorbe

Eskilstuna2023-11-28 13:58

Det har funnits en skridskobana på Fristadstorget varje vinter sedan 2015. När det visade sig vara alltför arbetskrävande att spola banan köpte kommunen till förra vintern in en syntetisk is. Det har funnits skridskor och hjälmar att låna i anslutning till banan. 

Inför den här vintern har kommunen dock beslutat att inte göra i ordning någon skridskobana på Fristadstorget – vare sig av konstfrusen eller syntetisk is. 

– Besöksantalet på isen har sjunkit drastiskt sedan vi öppnade, säger Mattias Albers, områdeschef för arenor och friluftsliv vid kultur- och fritidsförvaltningen. 

undefined
Mattias Albers, områdeschef för arenor och friluftsliv vid kultur- och fritidsförvaltningen.

2015 användes skridskobanan av i snitt 23 personer under vardagar. 2020/2021 hade snittet sjunkit till 6,5 personer. Förra vintern hade snittet sjunkit ytterligare till 2,2 personer under vardagar.  

– En trolig orsak är väl också att den här plastisen vi har haft inte är inte lika bra att åka på, säger Mattias Albers och fortsätter:  

– Den är mer en nybörjaris och för mindre barn. Den upplevs som lite trög att åka på och då kanske äldre inte upplever att det är lika kul. 

Eskilstuna-Kurirens reporter, som förra vintern var den första som åkte på konstisen, konstaterade efteråt att den gick bra att åka på, men att det var något trögare än vanlig is.

undefined
Reportern Rebecka Jonsson provade förra vintern den konstgjorda skridskobanan. "Lite trögare än vanlig is", löd omdömet.

En annan orsak till att det inte blir någon skridskobana på Fristadstorget i vinter är att kultur- och fritidsförvaltningen behöver hålla hårt i sina pengar. 

– Vi ska prioritera och fokusera på det som vi upplever ger bäst effekt, säger Mattias Albers. 

Förvaltningen har då kommit fram till att den i stället vill göra en extra satsning på isstadion genom att flytta dit Fritidsbankens skridskoverksamhet. En bod håller på att göras i ordning på isstadion där man ska kunna låna skridskoprylar gratis och även få sina skridskor slipade. 

undefined
Rickard Bjursell på företaget Smartskate levererade förra vintern syntetplattorna till Fristadstorget.

Konstisen från Fristadstorget kan komma att hamna i Linden hockeys nya rink för "off ice-träning" vid isstadion. På den rinken finns i dagsläget ingen is utan där kan ungdomar utan skridskor träna passningar och skott under sommarhalvåret. 

Klubbchefen Anders Björk säger att rinken blivit uppskattad av ungdomar. Till våren kan konstisen från Fristadstorget komma att läggas i rinken, men det är fortfarande inte tänkt att någon ska åka skridskor på den. 

– Det finns ingen plastis som är bra att åka skridskor på, säger Anders Björk. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!