Inom loppet av bara en vecka har två skjutningar skakat om Eskilstuna. Under skärtorsdagseftermiddagen sköts en 18-årig man till döds i anslutning till Rekarnegymnasiet och under tisdagskvällen skedde ännu en skjutning. Händelserna har gjort att Eskilstunabor ställt sig frågan om hur våldet kunnat eskalera i staden och vad kommunpolitiker gör för att stoppa utvecklingen.
Kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) anser att gängkonflikterna är ett problem i Eskilstuna och i samhället i stort och att kommunen arbetar aktivt mot att unga hamnar i gängkriminalitet, med hjälp av förebyggande insatser.
Eskilstuna är den svenska stad, sett till befolkningsmängd, där det skett flest skjutningar sedan 2021, enligt en sammanställning som Dagens nyheter gjort. På frågan hur det kunnat blivit så identifierar han främst två orsaker: parallellsamhällen till följd av socioekonomiska faktorer och gangsterkulturens framfart i samhället.
– Vi har en gangsterkultur som attraherar unga män. Naiviteten inför den här kulturen som växer fram som drar in unga män där samhället och föräldrar har tappat kontrollen är ett problem. Man måste se och förstå det. Eskilstuna har sin del av skiten rent ut sagt.
Förra året drabbades staden av närmare trettio skjutningar och hittills i år har är vi nästan uppe i en handfull. Har ni fokuserat på rätt saker för att förhindra utvecklingen?
– Vad en kommun kan fokusera på är skrivet i lag. Så vårt handlingsutrymme för vad vi kan göra är väldigt begränsat. Det är enorma resurser och en hel organisation med hundratals medarbetare som jobbar extremt intensivt runt de här individerna.
– Det är miljontals kronor som läggs på det här. Det är nästan tur att skattebetalarna inte vet hur mycket pengar de måste lägga på några få kriminella personer för då skulle de nog inte vilja betala skatt längre. Det här är pengar som vi skulle behöva lägga på annat exempelvis på äldreomsorgen. Så ser det ut i dagsläget.
– Jag skulle därför säga att fokuset är totalt. Hela organisationen får lägga all kraft, energi och resurser på de här individerna, familjerna. Gymnasieskolorna, grundskolorna och socialtjästen jobbar alla med det här. Vad annat kan vi göra? Det är de här lagarna och regelverk vi har att jobba med. Vi använder alla verktygen vi kan i vår verktygslåda.
Trots lagarna är det ett faktum att Eskilstuna har drabbats hårdare av skjutningar än andra kommuner i samma storlek. Vad har gått fel?
– Vi har betydligt större grad av segregation, invandring och arbetslöshet. Det är känt. Vi har fler unga män i en miljö där man blir ett logiskt byte för att dras in i den här typen av struktur.
Jansson säger också att kommunens geografiska läge är attraktivt för narkotikahandel då staden ligger i korset mellan Örebro, Västerås och Stockholm.
– Eskilstuna ligger jättebra strategiskt när det gäller logistik men det innebär också att det är en jättebra stad att vara i om man vill distribuera sina droger. Och då finns det även en marknad som de här personerna kan slåss och bråka om.
Det inte helt ovanligt att både förövare och offer är minderåriga. Vad har ni gjort för att förebygga att barn och unga ska lockas in i gäng?
– En del har varit att få ner storleken grupperna i förskolan. Där ligger vi enligt SKR väldigt bra till nu. Det har vi jobbat hårt med i flera år. En annan del är att successivt förbättra skolresultaten och det gör vi år efter år.
– Det handlar också om att få människor i arbete. Det finns ungefär 2500–3000 lediga jobb i Eskilstuna kommun de kommande åren. Vi satsar även på en massa yrkesutbildningar för att kunna ta de här jobben. Någonstans börjar det där om man ska ge barn och ungdomar en vettig uppväxt. Att man funkar som vuxen och förälder – att man har ett arbete och klarar sin skola.
Han nämner också socialtjänstens arbete som viktigt för att förhindra att unga hamnar i kriminella kretsar och uppmanar familjerna att våga ta hjälp.
– Det finns en debatt i samhället där man är rädd för att ta kontakt med socialtjänsten för att man tror att man ska bli av med barnen. Det är ett jättepåtagligt problem där vi inte kommer åt familjer och barn i tid för att stötta.
Skulle du säga att ni har misslyckats som kommun när det ser ut så här?
– Kommunen är inte en isolerad ö. Det är ett större samhällsfenomen där vi har fått en i vissa delar större problematik. Men det är inte så att jag inte har varnat för samhällsutvecklingen de senaste 10–15 åren med en alltför illa fungerande migration och orimliga pålagor, inte minst för vår kommun.
– Vi har inte heller fått resurser för att möta upp för den pålaga vi har fått. Människor kommer inte in i de arbeten som vi skapat eftersom de inte har tillräckligt med utbildning.
Däremot anser han att situationen är ett samhällsmisslyckande.
– Vi kan aldrig någonsin acceptera det här förrän vi har återställt samhället till det vi vill att det ska vara. Ingen ska behöva vara rädd och orolig för att idioter skjuter på varandra. Det kan vi aldrig tolerera. Men hur lång tid det tar är svårt att svara på, men det kommer nog ta rätt många år.