"Regeringen har ingen idé mot gängbrotten"

Familjemedlemmar till kriminella ska kunna vräkas, beviskraven ska sänkas när brottsmisstänkta ingår i kriminella gäng och hela bostadsområden borde kunna rivas. Det står på kommunstyrelseordförande Jimmy Janssons (S) önskelista för att lösa problemen med organiserad brottslighet. "Alla förslag måste upp på bordet", säger han.

Jimmy Jansson underkänner regeringens arbete mot den organiserade brottsligheten. I ett långt inlägg kommer han med förslag på åtgärder som han tycker borde prövas.

Jimmy Jansson underkänner regeringens arbete mot den organiserade brottsligheten. I ett långt inlägg kommer han med förslag på åtgärder som han tycker borde prövas.

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2023-09-29 16:55

Kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna, Jimmy Jansson (S), följde statsminister Ulf Kristerssons (M) tal till nationen under torsdagskvällen, som mycket handlade om den organiserade gängbrottsligheten.

Efteråt var Jansson inte nöjd. Han publicerade därför ett 2 600 ord långt inlägg på Facebook. Där målar han upp en dyster bild av ett Sverige som håller på glida oss ur händerna, av parallellsamhällen med människor som trivs med att vara kriminella, och av en regering som inte vet hur den ska hantera situationen.

– Ett sånt här inlägg är inget man slänger ihop på några minuter efter ett tal, utan det kommer efter de senaste veckornas händelseutveckling. Talet gav intrycket att regeringen inte har någon idé om hur man ska vända detta. Jag ville skjuta in perspektiv som jag tycker saknas. Alla förslag måste upp på bordet. Det här är inget som jag själv hittat på, jag har plöjt all aktuell litteratur i ämnet, säger Jansson.

undefined
Statsminister Ulf Kristersson (M) höll tal till nationen på torsdagen, med stort fokus på den organiserade brottsligheten apropå den senaste tidens händelser.

I inlägget presenterar han en punktlista på de viktigaste åtgärderna han vill se prövade. Bland annat möjlighet att frånta medborgarskap och uppehållstillstånd från personer som medverkar i organiserad kriminalitet, skärpt lagstiftning där upprepade ringa narkotikabrott ska ge enorma böter och fängelse, sänkt behov av bevisföring vid gängrelaterade brott samt regelbundna och djupgående bakgrundskontroller på medarbetare i kommuner och myndigheter.

Han vill också ge möjlighet till specifika insatser i särskilda bostadsområden. Som en särskild polisstyrka med "hundratals poliser och utredare som i praktiken vänder upp och ner och ut och in på nödvändiga stadsdelar i jakt på vapen, narkotika, stöldgods och personer som är i landet olovligen". Han vill också att man överväger att riva hela eller delar av stadsdelar för att slå sönder destruktiva strukturer och miljöer som utgör grogrund för kriminalitet.

Exakt vilka områden i Eskilstuna som skulle kunna bli aktuella för dessa åtgärder vill Jansson däremot inte svara på:

– Som kommunstyrelseordförande har jag inte någon makt i de här frågorna, men det är min förbannade uppgift att göra ett inspel i debatten utan att behöva peka ut någon särskild stadsdel. Att vända upp och ner på stadsdelar har gjorts i till exempel Malmö, så det är inget radikalt. Har man rent mjöl i påsen har man ju dessutom inget att vara rädd för. Men det är inte säkert att man behöver riva. I Eskilstuna jobbar vi med andra åtgärder, som inkomstkrav och regler för antal boende per lägenhet till exempel.

undefined
Jimmy Jansson (S) vill utreda möjligheterna att "vända upp och ner" på enskilda stadsdelar – och i extrema fall riva hela eller delar av dem – för att minska grogrunden för kriminalitet.

Jimmy Jansson anser att det har skapats parallellsamhällen med en annan syn på staten och rättsskipning än den traditionellt svenska. Subkulturer drivna av människor som vill leva en kriminell livsstil där unga dras in som i "ett stort svart slukhål". Polis och rättsväsende uppfattas som mjäkiga och hånas. Samhället skickar tydliga signaler att det går bra att fortsätta och att konsekvenserna blir milda.

Han tror däremot att situationen går att vända – om man gör rätt. En av de tänkbara lösningarna är att vräka kriminella – och hela deras familjer.

Hur rimmar det med att Eskilstuna redan vräker överlägset flest barn i hela Sverige, som tidningen nyligen berättade? Hur minskar det kriminaliteten?

– Det går inte att vända utvecklingen utan att göra något radikalt. Vi har personer i olika stadsdelar som "drar på sig eld" så att säga. Det är inte rimligt att ett helt område ska drabbas bara för att en person ska ha rätt att bo just där. Det är angeläget att slå sönder strukturer och rycka undan mattan – om man inte har en fast plats för sin brottslighet så försvårar det. Sedan finns det exempel på familjer som håller brottslingen om ryggen och försvårar för samhället att ingripa. Då borde man kunna återta lägenheten från dem.

undefined
Eskilstuna har de senaste åren varit hårt drabbat av gängrelaterade skjutningar i flera områden.

Jimmy Jansson skriver bland sina förslag att staten kanske måste inskränka fundamentala fri- och rättigheter. Han ger ett exempel:

– Socialtjänsten kanske skulle kunna skruva på en fotboja på en kriminell ung person, i förebyggande syfte.

Har du det socialdemokratiska partiet bakom dig i de förslag du torgför här?

– Jag upplever att mitt parti är beredda att vända på precis allt för att komma tillrätta med detta. Sverige kommer inte att vara Sverige om det här fortsätter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!