Eskilstuna har störst antal vräkningar av barn

Trots insatser från kommunens sida ökar antalet vräkningar som berör barn i Eskilstuna och är nu högst i landet. Under det första halvåret berördes 38 barn av vräkning jämfört med nio barn första halvåret i fjol.

"Förutom det personliga lidandet, inte minst för de barn som berörs, får det också stora ekonomiska konsekvenser för samhället varje gång någon vräks", säger Reza Saleh Baars, sektionschef på Kronofogden.

"Förutom det personliga lidandet, inte minst för de barn som berörs, får det också stora ekonomiska konsekvenser för samhället varje gång någon vräks", säger Reza Saleh Baars, sektionschef på Kronofogden.

Foto: TT

Eskilstuna2023-09-29 07:06

– Jag blir illa berörd av att se statistiken för Eskilstuna och att så många barn berörs, säger Lena Söderqvist Määttä, områdeschef vid socialförvaltningen på Eskilstuna kommun. 

Eskilstuna toppar med bred marginal statistiken över antalet barn som berördes av vräkning under det första halvåret. I Eskilstuna berördes 38 barn jämfört med 20 barn i Malmö på andra plats och 18 barn i Södertälje på tredje plats. 

Totalt i Sverige berördes 345 barn av vräkning under det första halvåret, en ökning med 28 procent.  

undefined
38 barn har berörts av vräkningar i Eskilstuna under det första halvåret i år.

– Högre levnadskostnader till följd av inflation, högre räntor och ökande matpriser kan vara en förklaring. Vi vet att de flesta i så lång utsträckning som möjligt försöker att prioritera hyran. Men när ekonomin blir tuffare är det många som inte klarar av det, säger Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson på Kronofogden.

En ny analys om vräkningar visar att många som vräks länge har brottats med ekonomiska problem.

– Vi ser att var tredje person som vräks har funnits i Kronofogdens register i tio år eller mer. Nästan var femte är så kallad "evighetsgäldenär", det vill säga att de varit registrerade hos Kronofogden i mer än 20 år, säger Vuleta.

undefined
"Förutom det personliga lidandet, inte minst för de barn som berörs, får det också stora ekonomiska konsekvenser för samhället varje gång någon vräks", säger Reza Saleh Baars, sektionschef på Kronofogden.

Eskilstuna-Kuriren skrev så sent som den 18 september om att kommunen nyligen har utökat sitt vräkningsförebyggande arbete genom att socialförvaltningens heltidstjänst som boendestödjare stärkts upp med ytterligare en anställd under resten av året. Under perioden januari till augusti i år omfattades hushåll med 93 barn av förebyggande insatser. Boendestödjarna knackar dörr hos hushåll som uteblivit med hyran och erbjuder hjälp, bland annat i form av ekonomisk rådgivning och stöttning i kontakten med olika myndigheter. Boendestödjaren Jonas Sjöström uttalade sig i artikeln och sa att det verkligen är högtryck på människor som behöver stöd och hjälp. 

undefined
Barn som lever i skuldsatta familjer riskerar att hamna i svåra och utsatta sociala situationer.

Kronofogden har sedan 2022 ett uppdrag från regeringen att stärka den lokala samverkan mellan hyresvärd och socialtjänst kring det vräkningsförebyggande arbetet. Nu kraftsamlar Kronofogden för att intensifiera arbetet. Andra veckan i oktober bjuder Kronofogden in till en temavecka om vräkningsförebyggande arbete.

– Många arbetar redan vräkningsförebyggande, och det finns många goda exempel, säger Reza Saleh Baars, sektionschef på Kronofogden.

– Förutom det personliga lidandet, inte minst för de barn som berörs, får det också stora ekonomiska konsekvenser för samhället varje gång någon vräks. Därför är det viktigt att ännu fler aktörer ser fördelarna med att förebygga vräkningar.

Lena Söderqvist Määttä, områdeschef vid socialförvaltningen på Eskilstuna kommun, menar att den dystra statistiken visar på att Eskilstuna är en utsatt stad med många hushåll i fattigdom.

– Och just att vi arbetar så mycket med vräkningsförebyggande gör det än mer tråkigt att se. 

undefined
Det är Kronofogden som verkställer vräkningarna.

Lena Söderqvist Määttä säger att både socialförvaltningen och arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen arbetar för att förebygga att det går så lång som till avhysning. Hon menar att det förebyggande arbetet har visat goda resultat för flera berörda hushåll där avhysningar undvikits. Socialförvaltningen kommer nu att tillsammans med arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen gå igenom varje ärende i statistiken för att på djupet undersöka vad som gjorts. 

– Detta har vi gjort tidigare inom socialförvaltningen. Nu tänker jag att vi behöver göra det tillsammans. Vi behöver undersöka om det i statistiken är föräldrar som sökt ekonomiskt bistånd via AVF eller inte, om det också är föräldrar som lyckats ordna ny bostad i samband med vräkningen. Tidigare genomgångar har också visat att flera av barnen har annan boendeförälder än den som avhysts. Syftet är också att se vad som hänt med varje enskilt barns boendesituation, säger Lena Söderqvist Määttä. 

– Siffrorna i Eskilstuna gör oss nyfikna på om arbetssätten bland hyresvärdar skiljer sig åt från andra kommuner.

– Jag ser också att ett fördjupat samarbete med Kronofogden är angeläget för båda socialtjänstnämnderna, AVF och SF. 

Reza Saleh Baars på Kronofogden menar att risken för vräkning är mindre om hyresvärden redan vid den första uteblivna hyran tar kontakt med hyresgästen och tillsammans försöker hitta en lösning. 

– Man kan till exempel komma överens om en avbetalningsplan, säger han.

Störst antal berörda barn

Eskilstuna: 38

Malmö: 20

Södertälje: 18 

Sigtuna: 16

Linköping: 15

Riket: 345

Källa: Kronofogdemyndigheten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!