Jimmy Jansson vill se hårdare tag efter dödsskjutningen

Tidigare ingripanden på lösare grunder. Vistelseförbud i stadsdelar. Hårdare och längre straff. Och att sätta upp övervakningskameror i hela stan. Det är några av lösningarna kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) vill se efter måndagens dödsskjutning.

Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna, vill se hårdare tag efter måndagens dödsskjutning. "Detta påverkar oss alla. Det är sjukt. Vidrigt. Avskyvärt."

Jimmy Jansson (S), kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna, vill se hårdare tag efter måndagens dödsskjutning. "Detta påverkar oss alla. Det är sjukt. Vidrigt. Avskyvärt."

Foto: Joakim Serrander

Eskilstuna2022-05-24 17:02

När skotten föll på måndagen satt kommunstyrelsens ordförande Jimmy Jansson (S) i sin bil. Vid centralstationen möter han en polisbil som kör i hög hastighet med blåsljusen på. 

– Jag förstod precis att det vi väntat på, att någon ska bli skjuten, hade inträffat. Jag följer ju utvecklingen nära och dagligen under denna konflikt. Det tar enormt med tid och fokus. Och kraft. 

På Brunnsbacken har då en 25-årig man precis blivit skjuten i huvudet. En händelse som många blir vittnen till. Utvecklingen i Eskilstuna sticker ut i landet. I år har var tionde skjutning skett här.

– Det är bekymmersamt. En liten grupp skapar stor oreda och det måste få ett stopp. Jag ser dock att vi inte är ensamma tyvärr. Jag har nätverk med kommunstyrelseordföranden i hela landet och skjutningarna och andra relaterade händelser blir ett tilltagande problem i allt fler städer, säger Jimmy Jansson.

undefined
På måndagen sköts en 25-årig man ihjäl på ett övergångsställe i korsningen Skogstorpsvägen/Bellmansgatan.

Från kommunens håll gör man allt man kan med de redskap man har, menar Jimmy Jansson.

– Hur kan vi inte? Vi måste ju det. Kommunens ansvar där socialtjänstlagen räcker till når fram tills någon är 18 år. Därefter kan vi inte med tvång ingripa utan är utelämnade till frivillighet. Men avhopparverksamheten har alltid dörren öppen. Vi lägger kraft och resurser, enorma sådana, på att stoppa inflödet. Jag tror många skulle förvånas över hur mycket kraft som läggs på förebyggande insatser.

Samtidigt önskar han att lagstiftningen hängde med i utvecklingen. 

– Vi får avslag från förvaltningsrätten om vi ingriper för tidigt eller hårt exempelvis. En del, som vissa partier, menar att vi ”kidnappar” barn. Jag menar att samhället är för återhållsamt. Men vi avser nu att stretcha lagstiftningen och ingripa i familjer på betydligt mer lösa grunder. Knacka dörr, intervenera, pressa och förfölja. Söka upp. Störa. Segregation, kultur och klantänk, parallella samhällen som saknar lojalitet med vårt samhälle, heder och unga som lockas in i brottslighet och narkotikaförsäljning för några pizzor eller ett par nya skor är inte lätt att hindra. Därför drar detta fram som en farsot i landet. Sveriges lagar och regler är för omoderna. 

Är det några verktyg du saknar som du tror skulle underlätta arbetet? 

– Utöver att den som invandrat till Sverige måste veta vad som gäller här och krävas samt ges stöd i att inordna sig i det så vill jag att vi ska kunna sätta stan full med kameror. Ny lagstiftning krävs. Det är för svårt i dag. Jag vill kunna ingripa och omhänderta tidigare. På lösare grunder. På minsta oro. Och få statliga resurser till det så att det inte konkurrerar med pengar till skolan och äldreomsorgen. Jag vill ha anonyma vittnesmål. Jag vill ha vistelseförbud i stadsdelar på väldigt lösa grunder, med hårda konsekvenser som följd. Jag vill ha extremt hårda och långa straffa för brott eller deltagande kopplade till gängkriminalitet. För vapenbrott. För att bära skyddsväst. Jag vill se brottsprovokation och tipspengar. Jag vill att folk slutar köpa det knark som göder detta. Jag vill ha tips. Och jag vill ha en nationell satsning på en särskilt insatsstyrka med poliser som åker runt i kommuner och slår sönder dessa kriminella strukturer.

undefined
Jimmy Jansson vill bland annat se en nationell satsning på en särskilt insatsstyrka med poliser som åker runt i kommuner och slår sönder kriminella strukturer. Bilden är från skjutningen vid Slottsskolan den 4 maj.

Vad har du för förhoppningar om att det går att vända detta?

– Det hederliga Eskilstuna måste resa sig mot detta. Jag kastas mellan uppgivenhet och att det måste gå. Vi behöver slå näven i bordet. Kräva av föräldrar att ta hjälp. Jag är orolig över likgiltigheten där allt fler kommenterar detta med att ”de åtminstone borde kunna lära sig träffa nån gång”. Det måste gå att stoppa. Men det kommer att ta tid. De som är kriminella i dag är en sak. Vi måste också stoppa inflödet. Och det krävs att hela samhället hjälps åt.

Vad vill du säga till de Eskilstunabor som blev vittnen till gårdagens rena avrättning?

– Att det inte är något någon ska behöva uppleva i Sverige. Jag har egna små barn som sett polisen gripa ungdomar som viftat med vapen på idrottsplatsen. Detta påverkar oss alla. Det är sjukt. Vidrigt. Avskyvärt. Jag kan inte låta bli att känna att det växer fram en form av ett har mot dem som gör detta. Fast de är barn eller ungdomar. Det är inte en bra utveckling. Jag är inte ensam om den känslan.

Kommunens olika insatser

Här är exempel på insatser som kommunen har mot kriminaliteten:

Trygga unga

Målgruppen är ungdomar i åldern 13-20 år som befinner sig i riskzonen. Trygga unga ska bidra till ökat samarbete mellan skola, socialtjänst, polis och fritidsverksamhet. Bland annat. 

Social insatsgrupp

Vänder sig till unga och unga vuxna som vill lämna en kriminell livsstil men också till vårdnadshavare.

Orten bortom våldet

En modell som ska bidra till att sortera och strukturera kommunens arbete på lång och kort sikt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!