Hon är nageln i ögat på slösaktiga politiker

Den 1 juni tar Josefin Utas från Eskilstuna över som ny slöseriombudsman med uppgift att skärskåda maktens användning av skattemedlen. "De ska veta att de granskas", säger hon.

Josefin Utas ska i rollen som slöseriombudsman granska hur politiker hanterar skattepengar. Till vänster det kritiserade bygget av en handikappramp vid Sigurdsristningen i Sundbyholm.

Josefin Utas ska i rollen som slöseriombudsman granska hur politiker hanterar skattepengar. Till vänster det kritiserade bygget av en handikappramp vid Sigurdsristningen i Sundbyholm.

Foto: Kjell Carlsson/Skattebetalarnas förening

Eskilstuna2020-05-19 10:14

Slöseriombudsmannen instiftades 2010 av Skattebetalarnas förening, en intresseorganisation som verkar för lägre skatter och minskat slöseri med offentliga medel. Ombudsmannen har till uppgift att granska hanteringen av skattepengar – liksom att lyfta fram exempel på slöseri.

Där har Eskilstuna flera gånger hamnat i blickfånget. Inte minst i samband med bygget vid Sigurdsristningen och Eskilstuna-Kurirens avslöjande om hur kommunen eldade upp egenproducerad biogas – för att sedan lägga miljoner på att köpa ny.

Och mer Eskilstuna ska det bli. Den 1 juni tar nämligen Josefin Utas, uppvuxen i Ärla, över rollen som slöseriombudsman. Hon kommer närmast från fackförbundet Sveriges ingenjörer och har tidigare varit politiskt engagerad i Miljöpartiet och Medborgerlig samling. Just den politiska erfarenheten är något hon hoppas kunna använda sig av även i sin nya roll.

– Alla som innehaft den här posten har haft olika sätt att sätta sin prägel. Jag hoppas kunna gräva djupare i de här frågorna ur politisk synvinkel och inte bara peka ut slöseriet, utan även hur det uppstår. Politiker är inte onda, de är människor som alla andra. Men ibland blir det fel.

– Demokratirelaterade frågor är viktiga för mig och det är precis vad det här är. Det handlar om förtroende för politiker. Om de inte hanterar pengarna på ett bra sätt så är demokratin i slutändan i fara.

Vem företräder du som slöseriombudsman?

– Jag står på medborgarnas sida.

Du företräder samtidigt en intresseorganisation och har nyligen lämnat partipolitiken. Hur förhåller du dig till det?

– Skattebetalarnas förening har sina frågor, men ombudsmannen ska vara fristående. Jag har ingen politisk agenda att rätta mig efter. Privat har jag naturligtvis åsikter om saker och ting, men i min roll ska jag fokusera på skatteslöseri. Där finns det en hel del uppenbart slöseri och som varken vänster eller höger tycker är bra. Jag kommer försöka fokusera på det.

Slöseriombudsmannen har ingen formell makt, men väl en stor plattform med över 100 000 följare i sociala medier. Ett viktigt påtryckningsmedel, konstaterar Josefin Utas.

– Det gör att man kan röra runt i grytan och skapa tryck. Jag vill att politikerna ska känna sig lite skraja. De ska veta att de granskas, tänka till innan de tar beslut och komma ihåg uppdraget de har fått från medborgarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!