I slutet av april 2023 överlämnade revisionsbyrån KPMG en rapport till lekmannarevisorerna i Eskilstuna kommun. Det var revisorerna som hade beställt den och i uppdraget ingick att granska hur EEM redovisat intäkterna från VA-verksamheten.
Då rapporten ännu var ett utkast hade den faktakontrollerats av EEM, som hade flera synpunkter. Rapporten som kom att granskas av bland annat EEM:s ekonomichef, redovisningschef och controllers ansågs vara undermålig i flera avseenden.
Revisorn på KPMG meddelade inte EEM när rapporten väl var färdigskriven utan mejlade slutprodukten till lekmannarevisorerna som i sin tur mejlade vidare den korrigerade rapporten till Telekomföretag AB.
Då var det ännu april, men rapporten blev liggande fram till mitten av augusti 2023 utan att den ägnades någon uppmärksamhet.
Rapporten kunde ha blivit en i raden av rapporter som aldrig får några rubriker. Den här tillhörde dock undantagen.
I KPMG:s granskning påträffades nämligen enorma historiska överskott från VA-verksamheten fram till 2015, cirka 190 miljoner kronor. Pengar som enligt lagen tillhör VA-kollektivet, det vill säga kunderna.
Först åtta månader senare, i december 2023, informerades politikerna i EEM:s och Kommunföretags bolagsstyrelser om rapporten.
Då hade redan flera stora beslut fattats. Bland annat om att höja VA-taxan med tio procent för 2024 och en extrautdelning från de kommunala bolagen, främst från EEM, på 180 miljoner kronor.
Kritiken lät inte vänta på sig. Berörda politiker talade om mörkläggning från tjänstemännens sida och Eskilstunabor i allmänhet frågade sig hur det var möjligt att "hitta" 190 miljoner kronor i ett kommunalt bolag. Och varför skulle man höja VA-taxan om det fanns hundratals miljoner i överskott?
Exakt hur överskottet uppkommit och hanterats historiskt, och varför det inte upptäckts tidigare, är frågor som ännu inte är fullt ut besvarade.
Efter avslöjandet beställde Kommunföretag en extern och oberoende granskning av fördröjningen.
En av slutsatserna är att EEM:s vd Kjell Andersson och Kommunföretags dito Tommy Malm har brustit i informationsplikten gentemot respektive styrelse, enligt advokatbyrån Baker McKenzie som granskat ärendet. Granskningen innefattar såväl EEM:s som Kommunföretags ageranden.
"Enligt vår uppfattning förelåg en skyldighet att snarast informera om innehållet i rapporten så fort den blivit färdigställd, då den innehöll information om en väsentlig felhantering av överskott".
Enligt granskarna borde både Kjell Andersson och Tommy Malm har informerat sina styrelser senast i september 2023.
Och det var också tanken.
Redan i maj 2023 hade ekonomicheferna på EEM och Kommunföretag en diskussion om när felen, de "ackumulerade överavskrivningarna" hade uppstått. Då var man ännu övertygade om KPMG:s slutsatser var felaktiga, vilket de inte var.
Först i augusti började problemet tas på allvar och man började titta på lösningar. Ett av tjänstemannaförslagen var att ta de 190 miljonerna och inrätta en investeringsfond.
Förslaget och den delikata rapporten som sådan var tänkta att avhandlas vid EEM:s styrelsesammanträde den 20 september 2023.
Dokumenten lades därför upp i en digital styrelseportal som ledamöterna har tillgång till ungefär en veckan innan sammanträdena. Fem dagar före mötet togs dock handlingarna bort på uppmaning av en chef på Kommunföretag.
Ärendet var inte tillräckligt utrett och "det vore olämpligt" att informera om rapporten utan att samtidigt har förslag till hur saken skulle hanteras.
Två dagar före mötet publicerades en reviderad mötesagenda – utan KPMG:s rapport.
Månaderna gick. I oktober utreddes investeringsfondens konstruktion närmare och i november presenterade EEM, via vd och ekonomichef, sitt förslag för kommunföretag.
Där och då blev det tydligt att Kommunföretag hellre ville se en återbetalning till kollektivet, än en investeringsfond. Anledningen var att Kommunföretags "uppfattning" var att "politiken i Eskilstuna ville att beloppet skulle återbetalas".
Advokatbyråns granskning visar att Lars Andersson (S), styrelseordförande i Kommunföretags bolagsstyrelse fick full vetskap om rapporten och de 190 miljonerna först den 7 december. Han informerade i sin tur förste- och andre viceordförandena i sin styrelse samt EEM:s styrelseordförande Åsa Kullgren (S) runt 14 till 17 december.
Informationen ledde till extrainsatta styrelsesammanträden i båda bolagen före julledigheten.
Händelsen har fått flera konsekvenser. Bland annat i form av att beslutet om att höja VA-taxan för 2024 hävdes.
Övriga ansvariga tjänstemän har dock klarat sig. Hittills.
Kjell Andersson och Tommy Malm kritiseras för att de inte informerade sina styrelser den 20 september, när ärendet förbereddes för EEM:s styrelse men drogs tillbaka.
"Informationen i rapporten var av sådan karaktär att den uppenbart låg utanför den dagliga, rutinmässiga förvaltningen av bolaget samt var en väsentlig avvikelse från uppgjorda planer och mål för resultat och investeringar", påtalar utredaren.
Förutom att Kjell Andersson och Tommy Malm får personlig kritik lyfter den oberoende utredningen fram flera problempunkter.
Enligt utredningen har de två inblandade bolagen samarbetsproblem. Dotterbolagen i koncernen anses även ta för stor hänsyn till moderbolagets synpunkter i den löpande verksamheten.
Enligt granskningen "finns det en kultur inom koncernen" som innebär att dotterbolagen "i ovanligt stor utsträckning" dansar efter moderbolagets pipa. Att moderbolaget är engagerat välkomnas, men man föreslår samtidigt ett internt tydliggörande av det faktum att dotterbolagen är egna juridiska personer, som med vd i spetsen, ansvarar för sina egna beslut.
En specifik tjänsteman, ingen av de redan nämnda, har enligt advokatbyrån haft "stort inflytande över moderbolaget och koncernen". Enligt utredningen är tjänstemannens agerande en av anledningarna till att hanteringen av rapporten drog ut på tiden.
Tjänstemannen hade en chefsroll i EEM under de år som de största felen (med VA-överskotten) uppstod, och kan ha "haft ett personligt intresse i att försöka komma fram till att KPMG:s slutsatser var felaktiga", skriver utredaren.
Utredningen föreslår att Tommy Malm tar fram ett förutsättningslöst förslag på hantering av dessa samarbetsproblem "där alla möjligheter att lösa problemen ses över".
Fotnot: Av de 189,2 miljoner kronor som nämns har 108 miljoner kronor konstaterats tillhöra VA-kollektivet och ska återföras. Resten bedöms inte ha uppkommit genom VA-avgifter och kommer att avskrivas över flera år.