Kafé Valmas sju månader efter öppnandet

Pandemin satte krokben för öppningen av kaféet, men nu har Valmas varit igång i Tuna park sedan oktober 2021 – och framtiden ser ljus ut. "Vi vill förmedla en känsla av det som familjen representerar", säger ägaren Irja Hökås.

I oktober 2021 öppnade Valmas på Tuna park. Till sommaren planerar de att öppna en uteservering med ett orangeri.

I oktober 2021 öppnade Valmas på Tuna park. Till sommaren planerar de att öppna en uteservering med ett orangeri.

Foto: Karolin Fridell

Eskilstuna2022-04-24 13:44

Det var under pandemin som Irja Hökås och hennes son, Adam Bäckström, bestämde sig för att öppna Valmas på Tuna park.

– Det blev en skakig början, men bra tajmat med julhandeln. Under januari och februari har vi haft få kunder men det är så under den tidsperioden i den här branschen, säger Irja Hökås.

Efter att Amarant lade ner sin verksamhet i köpcentrumet ville Tuna park ha ett annat kafé på plats med lokal prägel, vilket stämde väl in på Valmas affärsidé. Namnet kommer från Irja Hökås mamma, Valma, och konceptet är ett kafé med familjekänsla.

– Mamma var en fena på att ställa till med fest. Det finns alltid något att prata med kunderna om när man börjar prata om familj.

undefined
På väggen syns släktträdet med olika släktbilder, bland annat finns mormor Valma med som kaféet namngetts efter.

Valmas har fullständiga rättigheter för att servera alkohol och köper bland annat in öl från Eskilstuna ölkultur. De satsar på lokalproducerat och brödet till mackorna köps in från Printz bageri, Amarant och Janelings. De bakar även vissa kakor själva.

– Vårt signaturbakverk citronmarängpaj säljer vi vrålmycket av, men morotskaka och kärleksmums går också hem hos våra kunder, säger Irja Hökås.

Nu planerar de för olika evenemang med bland annat Janelings och under nästa vecka kommer Yvonne Ryding och föreläser. Konsten i kaféet är också gjord av en lokal konstnär, Petra Hällnäs, som kommer att ha vernissage där längre fram.

– Trafiken ökar hela tiden här med kunder och det var rätt beslut att starta här i stället för nere på stan, säger Irja Hökås.

undefined
I oktober 2021 öppnade Valmas på Tuna park. Till sommaren planerar de att öppna en uteservering med ett orangeri.

De har flera stamgäster, särskilt äldre kunder, som tycker om att fika tidigt om dagarna. Möbleringen anpassas efter vad kunderna tycks gilla och till sommaren byggs även ett orangeri i anslutning till kaféet. Där kommer det finnas cirka 40 sittplatser och en uteservering.

Adam Bäckström är ansvarig för den operativa delen av kaféet och tanken är att han ska ta över verksamheten helt i framtiden. Efter att ha arbetat inom krogbranschen som baransvarig på bland annat Grappa, Harrys och Meze lounge kände Adam Bäckström att han ville sadla om under pandemin.

– Jag följer i mammas fotspår, under gymnasiet studerade jag ekonomi och sen började jag inom restaurangbranschen, precis som hon, säger Adam Bäckström.

Varför är det så? 

– Mamma har ett väldigt bra inflytande.

undefined
Adam Bäckström planerar att själv driva kaféet i framtiden även om han och mamma, Irja Hökås, driver det tillsammans i dagsläget.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!