I våras begärde kommunala fastighetsbolaget Kfast förhandling med Hyresgästföreningen gällande stambyte och andra renoveringar i fyra fastigheter i Eskilstuna och Torshälla. Följden skulle bli hyreshöjningar på i snitt 48 procent, som högst 68 procent.
Hyresgästföreningen invände mot planerna.
– Vi var osams om det mesta. De vill ha hyror som ligger markant över nivån för den här typen av renoveringar. Vi kom inte överens om hur höjningarna skulle fasas in för att ge hyresgästerna en chans att anpassa sig. Vi var heller inte eniga om hanteringen av hyresgästerna under renoveringen, säger Marcus Kjellin, förhandlingsstrateg på Hyresgästföreningens region mitt, som Eskilstuna tillhör.
Förhandlingarna strandade och därmed lämnade också Hyresgästföreningen sin roll som part i målet. I stället har Kfast vänt sig till varje enskild hyresgäst och frågat om de godkänner renoveringen.
38 av de 62 hyresgästerna har sagt nej. Därför vänder sig nu Kfast till hyresnämnden för att få rätt till renoveringen. Marcus Kjellin är nu deras juridiska ombud.
– Vi företräder 27 av dessa hyresgäster via fullmakt. Det bästa vore om förhandlingen i hyresnämnden slutar med att parterna går tillbaka till förhandlingsbordet och att vi hittar en lösning där. Det är aldrig en bra deal för någon att en sådan här tvist avgörs av en rättslig instans.
Fastigheterna som berörs av prövningen ligger på Vasavägen och Stenkvistavägen på Söder, samt på Karlsrogatan i Torshälla.
– Det är äldre miljonprogramsfastigheter som har behov av stambyte, det är vi överens med Kfast om. Men de vill samtidigt renovera kök och badrum till en standard som inte behövs. Dessutom vill de renovera tvättstugor och byta till säkerhetsdörrar för att höja standarden och hyrorna.
Marcus Kjellin oroas över att många fastighetsbolag i Eskilstuna renoverar sina lägenheter till en hög standard med hög hyra.
– Det kommer ut för många dyra lägenheter för fort i relation till vad folk är intresserade av och har möjlighet att betala för. För att samhället ska klara bostadsförsörjningsuppdraget måste man tillhandahålla bostäder som inte bara de som tjänar mest har råd med, utan som den stora massan har möjlighet att betala för. Vi riskerar att få både en lång bostadskö och en massa tjusiga lägenheter som ingen har råd att bo i.
Tidningen har sökt Kfast, som har svarat med ett mejl. Där skriver de att ärendet tagits till hyresnämnden för att få godkännande att påbörja renoveringen. "När lägenheterna är renoverade och klara gör man tillsammans med hyresnämnden en värdering av standarden och en ny hyra sätts. Vi kan i dagsläget inte meddela vad hyrorna kommer att bli. Hyresnivån i dessa fastigheter är alltså inte bestämd.", skriver Kfast.
"Vi beklagar att det inte finns en överenskommelse med Hyresgästföreningen för dessa fastigheter, vilket kan komma att försena starten av renoveringen som i slutändan kan drabba hyresgästerna", skriver Kfast vidare.
Kfast menar att de i många år förhandlat liknande renoveringar med samma hyresnivåer med Hyresgästföreningen, men att Hyresgästföreningen nu plötsligt säger nej till nivåerna.
"Fram till dessa förhandlingar som strandat har Hyresgästföreningen tyckt att detta är hyresnivåer som är okej. I år har de helt ändrat inställning och vill se sänkta hyror. Det är tyvärr en orimlig matematik."