Det var många som reagerade med sorg och bestörtning efter Finska hembageriets konkursbesked den 10 juli och att verksamheten omedelbart skulle läggas ned. Orsaken till obeståndet berodde, enligt de tidigare ägarna, på det ekonomiska läget, med kraftigt ökade insats- och drivmedelskostnader.
Sedan dess har advokat Hanna Malmbom på Advokatgruppen Mellansverige, som förvaltat konkursbolaget, jobbat hårt med att hitta nya intressenter till bageriet. Den 25 augusti gick anbudstiden ut och under tisdagsförmiddagen skrev den nya ägaren, Eskilstunabolaget AEG Holding AB på verksamhetsöverlåtelsen.
– Vi är nöjda med affären och framför allt att köparen är en lokal aktör som vill driva bageriet vidare. Delar av den tidigare personalstyrkan kommer också erbjudas arbete i det nya bolaget, säger Hanna Malmbom.
Konkursbolaget har sålts i sin helhet, vilket innebär att den nya ägaren tar över såväl lager som inventarier och företagsnamnet.
– Det är framför allt i det sistnämnda som värdet finns. Det ligger mycket goodwill i firman Finska hembageriet, säger Hanna Malmbom.
Köparen AEG Holding AB, som företräds av Andreas Gisselfeldt, driver sedan fem år även korv- och pastejtillverkaren Mälarchark med produktion i Eskilstuna.
– Jag gillar mathantverk och har sedan länge varit förtjust i Finska hembageriets bröd. Det här förvärvet innebär ytterligare en inriktning för oss som vi vill satsa på, Andreas Gisselfeldt.
Han avser att kunna återstarta bageriet i Lilla Nyby i slutet av september – och det med hjälp av den tidigare verksamhetens tre bagare.
– Jag är väldigt glad att de valt att fortsätta. Jag kan mycket, men att baka bröd är ännu inte min gren. Att vi nu får en chans att återstarta bageriet innebär att ett hantverk kan leva vidare.
Finska hembageriet startade 1977 och har haft sin huvudsakliga försäljning av bakverk – och främst osötat rågbröd i Mälardalen. Bland bolagets större kunder kan, liksom blivande systerföretaget Mälarchark, nämnas Axfood, ICA och Coop. Därutöver har verksamheten haft försäljning till privatpersoner från sin egen bageributik.
– Den ska vi öppna så snart vi är igång igen. Jag tror det finns ett uppdämt behov för vårt bröd, säger Andreas Gisselfeldt.