Kollegorna varnade för våldtäktsutpekade vårdbiträdet

I september avslöjades mannen när han utsatte en kvinna på Bolindergårdens demensavdelning för sexuella övergrepp. Då hade han redan utretts tidigare för anklagelser om sexuellt ofredande mot en annan boende. Den gången fick mannen jobba kvar, trots kollegornas vittnesmål om vårdbiträdets olämpliga beteenden: "Han kramar, ger slängkyssar och tittar på porr i telefonen”, berättar en av dem i utredningen som tidningen tagit del av.

Det tidigare vårdbiträdet anklagas av boende och anställda för sexuella trakasserier och övergrepp.

Det tidigare vårdbiträdet anklagas av boende och anställda för sexuella trakasserier och övergrepp.

Foto: TT

Eskilstuna2023-12-05 20:58

Mannen har arbetat i Eskilstuna kommuns vård- och omsorgsverksamheter sedan fem år tillbaka och de senaste åren som tillsvidareanställd på äldreboendet Bolindergården där de misstänkta övergreppen ska ha begåtts.

Det var i mars i år som en kvinna på en av boendets demensavdelningar först slog larm om mannen.

Hon berättade för en annan anställd om det obehag hon upplevt när mannen smörjt in henne som del av hennes morgon- och kvällsrutin. Han ska då ha vidrört henne på ett oönskat sätt och kommenterat hennes kropp.

Vårdbiträdet brukade, enligt kvinnan, göra det. Uppgifterna anmäldes till boendets chef och en arbetsrättslig utredning inleddes. För utredarna vittnade kollegan om hur den boende upplevts trovärdig i sin berättelse.

undefined
Det är en kvinna på demensavdelningen som först slår larm om mannen. Bilden har inte med händelsen att göra.

”Kollegan bedömer att kvinnan är klar och kan redogöra för saker som händer, hen tror dock inte att någon annan brukare hade kunnat berätta i sammanhängande meningar om de varit med om något liknande”, skriver utredarna.

Kollegan berättar vidare om hur flera kvinnliga medarbetare upplevt det som obehagligt att arbeta ihop med mannen.

Ett skyddsombud som också intervjuas i utredningen bekräftar bilden. Hon vittnar i sin tur om en utbredd sexistisk jargong bland de anställda på arbetsplatsen, där det blivit okej att krama sina kollegor, ta på varandra och dra ner kvinnliga medarbetare och sätta sig i deras knä. Hon säger:

”Det är tur att jag är så gammal så jag kan säga ifrån, för hade jag kommit in som ung tjej nu vet jag inte om jag hade vågat det”.

Enligt skyddsombudet har stämningen blivit bättre på den ena våningen efter det att en HR-konsult pratat om sexuella trakasserier med personalen där.

Men på våningen som den utsatta kvinnan bott på har jargongen bestått. ”Det är legitimt att vara sexistisk”, säger skyddsombudet och pekar ut mannen som en av flera som bidragit till jargongen. Han ska bland annat ha gett de kvinnliga kollegorna smeknamn som ”lilla gumman”. ”Han kramar, ger slängkyssar och tittar på porr i telefonen”, säger skyddsombudet.

Mannen nekar i utredningen till alla anklagelser. Han har varken kommenterat kvinnans kropp eller vidrört henne på ett sådant sätt som beskrivits. Han motsätter sig även bilden av honom som sexistisk mot sina kollegor. Vid tidpunkten är det enligt utredarna svårt att få fler enskilda anställda att träda fram och vittna om problemen på boendet.

undefined
Enligt skyddsombudet ska mannen ha kollat på porr på sin telefon. Bilden har inte med händelsen att göra.

Då ord stått mot ord utan att tydlig bevisning framkommit läggs utredningen så småningom ner och mannen återgår i tjänst på demensavdelningen, men med begränsade arbetsuppgifter. Exakt vilka insatser mannen inte längre haft rätt att utföra framgår inte av de maskade handlingar vi tagit del av, men enligt uppgifter till tidningen ska det röra sig om ensamarbete vid vissa intima arbetsmoment. Vårdbiträdet ska dessutom ha ingått en överenskommelse med boendets chef om att inte alls hjälpa kvinnan som anmält honom. Information om begränsningarna mejlas för kännedom ut till samtliga anställda.

Men bara några månader senare ska vårdbiträdet bryta sitt löfte.

Tisdagen den 5 september är mannen i tjänst tillsammans med en nyanställd kollega. Under passet ansvarar de två för hela demensavdelningen.

undefined
Kommunen har nu anmält händelsen till ivo där en kollega blev vittne till det som anhöriga senare polisanmält som misstänkt våldtäkt.

I samband med att kollegan anställts har chefen missat att informera om överenskommelserna kring mannen. Han erbjuder sig nu att hjälpa en boende med en av de arbetsuppgifter han blivit tillsagd att avstå från. Efter en stund följer den nyanställda kollegan efter in i kvinnans lägenhet för att hjälpa till med bäddningen. Mannen har inte märkt att kollegan kommit in i rummet och där blir kollegan vittne till vad som senare polisanmälts av anhöriga som en händelse likvärdig med en våldtäkt.

Mannen tas åter omedelbart ur tjänst och en ny utredning inleds. Nu inkommer dessutom fler anmälningar från kvinnliga kollegor som upplevt sig sexuellt trakasserade av mannen. Vissa händelser ska ha ägt rum flera år bakåt i tiden. Ett annat vårdbiträde vittnar bland annat om hur mannen tvångskysst henne.

undefined
Efter den andra anmälan om övergrepp på boendet uppger fler anställda att de utsatts för sexuella trakasserier av mannen. Bilden har inte med händelsen att göra.

I den lex Sarah-anmälan som skickas till Inspektionen för vård och omsorg konstaterar utredarna att: "Verksamheten hade behövt vidta mer kraftfulla åtgärder vid första incidenten, våren 2023, men även följt upp ärendet för att förhindra att liknande händelser återupprepas".

Mannen avskedas den 27 november efter att ha varit avstängd under hela utredningsarbetet.

– Det har varit jätteallvarliga uppgifter som framkommit, både i den första och den andra utredningen, säger Fridha Söderqvist, chef för äldreomsorgen i Eskilstuna kommun.

– När vi utredde händelsen i våras var det inte möjligt för oss att få uppgifterna bekräftade. Skyddsombudet har beskrivit medarbetares upplevelser. Men sedan var det inte fler som själva ville träda fram och berätta om de eventuella händelserna.

undefined
Fridha Söderqvist, chef för äldreomsorgen i Eskilstuna kommun.

Hur ser du på uppgifterna om att medarbetare dragits ner i knät på kollegor och att den utpekade mannen anklagas för att ha gett slängkyssar och kollat på porr i telefonen?

– Det här är egentligen en HR-utredning som jag tagit emot och som de måste svara för, men där slutsatserna blivit att man inte kunnat påvisa att uppgifterna i den stämmer. Däremot har det vidtagits många åtgärder på boendet. Dels handlar det om den individuella överenskommelsen med den enskilda medarbetaren och dels om att arbeta vidare med värdegrund och trygghet i arbetsgruppen.

Eskilstuna-Kuriren har sökt Lena-Marie Peel, förhandlingschef på kommunledningskontorets arbetsgivarenhet för att ställa frågor om personalutredningarna. Hon svarar till slut i mejl att en arbetsgivare måste kunna styrka att ett händelseförlopp ägt rum för att kunna gå vidare arbetsrättsligt.

"Precis som i andra rättsprocesser är bevisläget ofta otillräckligt när ord står mot ord. I utredningen av den första händelsen uppstod en sådan ord mot ord-situation.  Det saknades vittnen i den aktuella vårdsituationen. Utifrån denna händelse vidtog arbetsgivaren åtgärder. Under hösten inleddes ytterligare utredningsinsatser då det inkom nya misstankar om överträdelser gentemot en brukare och mot kollegor. Eskilstuna kommun kunde vid denna utredning styrka misstankarna och fattade beslut om avsked", skriver hon. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!